Srbska javnost še naprej nasprotuje gradnji rudnika jadarita v dolini Jadar. Britansko-avstralsko podjetje Rio Tinto je najdišče odkrilo leta 2004 in želi tam postaviti rudnik, saj je iz jadarita možno pridobiti litij. Po ocenah podjetja bi iz jadarita lahko pridobili okoli 58.000 ton litija letno, kar bi zadostovalo litijskim potrebam baterij za okoli 1,1 milijona električnih avtomobilov.

Protestniki so svoje nezadovoljstvo že večkrat pokazali na ulicah, sedaj pa so ga razširili še na Googlove zemljevide. Nekdo je namreč izkoristil možnost dodajanja novih lokacij na zemljevide in gozdove v bližini Gornje Nedeljice poimenoval »Neće kopati!!«, »Nečete kopati« in »Ne Damo Jadar«. Za kratek čas se je na zemljevidih pojavila tudi oznaka za kraj »Vučiću pdr«, a so slednjega že umaknili.

Google uporabnikom zemljevidom dovoli, da z desnim klikom na poljubno mesto na zemljevidu dodajo »manjkajoče mesto« oziroma manjkajočo lokacijo. Funkcija je lahko zelo koristna, saj uporabnikom, ki neko območje poznajo, omogoča dopolnjevanje z manjkajočimi podatki za bodoče uporabnike. Veliko tega je narejenega dobronamerno, včasih pa kdo funkcijo tudi izkoristi za šalo ali kaj manj plemenitega.

Google ima pravila uporabe funkcije in nove vnose pregleduje. Ker je Zemlja velika, vnosov pa ogromno, veliko dela opravijo algoritmi. Google govori celo o več kot milijon novih vnosov vsak dan. To je zgolj za človeške administratorje seveda mnogo preveč. Algoritmi medtem marsikaj najdejo, a mnogo tudi spregledajo. Zato Google tudi v tem primeru računa na pomoč uporabnikov, ki lahko prijavijo neprimerne vsebine. Prijave nato domnevno preverijo ljudje in sklenejo, kako je treba ukrepati. Zanimivo bo videti, kako dolgo bodo protestna imena gozdov ostala na zemljevidih.

Zaustavitev projekta s figo v žepu

Rudnik v dolini Jadar bi po ocenah lahko zadovoljil 90 odstotkov vseh evropskih potreb po litiju. To je k projektu rudnika v Loznici premamilo tudi evropsko komisijo, ki je pred tedni s srbsko vlado sklenila memorandum o sodelovanju pri izkoriščanju jadarskega litija. Ob litiju se iz jadarita lahko pridobiva tudi bor, ki je prav tako industrijsko koristen in relativno redek element.

Manj navdušeni so nad projektom lokalni prebivalci in tudi širša srbska javnost, ki projektu nasprotujejo že od prvih omemb gradnje rudnika. Srbske oblasti so projekt enkrat tudi že ustavile, a se zdi, da so ga bolj zamrznile v upanju na bolj ugodno javno mnenje v bodoče. Želje se jim niso uresničile. Pred kratkim so zaradi rudnika v Beogradu potekali množični protesti. Po ocenah organizatorjev se je v Beogradu zbralo skoraj 120.000 ljudi, po ocenah policije pa 27.000. So pa protesti potekali še v 40 drugih srbskih mestih. Tudi tam so se pojavljali slogani »Ne boste kopali!« in »Rio Tinto, izgini iz Srbije!«. Protestniki vztrajajo, da Srbija ne sme postati »rudarska kolonija in deponija«.

Priporočamo