»Naš sovražnik je en sam,« je dejal Hamenej in dodal, da želi ta sovražnik, ki je skupen Irancem, Palestincem, Libanoncem, Egipčanom, Iračanom, Jemencem in Sircem, sejati razdor med muslimani. V luči tega je pozval k enotnosti med njimi, poročajo tuji mediji.

»To, kar so storile naše oborožene sile, je bila najmanjša kazen za agresijo izraelskega režima,« je zatrdil in dodal, da se imajo tudi Palestinci pravico braniti. »Nobeno sodišče ali mednarodna organizacija ne more kriviti palestinskega ljudstva, ker preprosto brani svojo domovino,« je dejal Hamenej in napovedal nadaljevanje boja tako imenovani osi odpora proti Izraelu.

»Vsak udarec sionističnemu režimu je usluga vsemu človeštvu,« je še dejal dolgoletni vrhovni voditelj islamske republike, ki je večino govora podal v arabščini, pri čemer je imel ob sebi puško.

Na Zahodnem bregu ubitih 18 Palestincev

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v izraelskem napadu na begunsko taborišče Tulkarem na Zahodnem bregu ubitih 18 ljudi, število ranjenih ni znano. Izraelska vojska je sporočila, da je v napadu umrl poveljnik Hamasa.

Poveljnik Hamasa naj bi dobavljal orožje teroristom na Zahodnem bregu in načrtoval izvedbo terorističnega napada v bližnji prihodnosti. Predstavniki izraelske vojske so sporočili, da je bilo v napadu ubitih tudi »več drugih pomembnih teroristov«.

SENSITIVE MATERIAL. THIS IMAGE MAY OFFEND OR DISTURB People react next to the body of a Palestinian who was killed in an Israeli airstrike on the Tulkarm camp, at a morgue in a hospital, in Tulkarm, in the Israeli-occupied West Bank, October 4, 2024. REUTERS/Raneen Sawafta

Napad je obsodilo palestinsko gibanje Fatah ter danes pozvalo k demonstracijam v spomin ubitim. Foto: Reuters

Izraelsko letalstvo je napadlo kavarno v štirinadstropni stavbi na Zahodnem bregu. ​V Hamasu so napad obsodili, niso pa potrdili, ali je bil ubit kdo od njihovih članov. V objavi na omrežju X je palestinski premier Mohammad Mustafa napad označil za »masaker« in dejal, da Izrael »ignorira globalne pozive k pravici«.

Mesto in begunsko taborišče Tulkarm na severu Zahodnega brega sta bila avgusta med prizorišči obsežne operacije izraelske vojske. V zadnjem letu so izraelski vojaki in naseljenci na Zahodnem bregu ubili več kot 700 Palestincev. V istem času je bilo na izraelski strani ubitih 24 ljudi.

Priporočamo