Izraelska vojska je sporočila, da je šlo za natančen napad, ki ga je izvedla na zdravstveni center, povezan s šiitskim gibanjem Hezbolah. V napadu je izraelska vojska zadela večnadstropno stavbo v soseski Bachoura v bližini libanonskega parlamenta, kjer je bil po njenih navedbah zdravstveni center, povezan s Hezbolahom.

Izraelska vojska je od minulega tedna v Libanonu ubila več kot tisoč ljudi, zaradi česar je šef Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus opozoril, da se libanonski zdravstveni sistem vse težje spopada z izzivom naraščajočega števila žrtev.

A view of a damaged shop following an Israeli strike on central Beirut's Bachoura neighbourhood, amid ongoing hostilities between Hezbollah and Israeli forces, in Beirut, Lebanon October 3, 2024. REUTERS/Emilie Madi

Uničene stavbe v soseski Bachoura v Bejrutu. Foto: Reuters

A man looks at a damaged building at the site of an Israeli strike on central Beirut's Bachoura neighbourhood, amid ongoing hostilities between Hezbollah and Israeli forces, in Beirut, Lebanon October 3, 2024. REUTERS/Emilie Madi

Posledice izraelskega napada. Foto: Reuters

Med nočnimi izraelskimi napadi so odjeknile tri eksplozije v Dahiehu v južnem predmestju Bejruta, četrta pa je odjeknila bližje središču mesta. Posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo goste oblake dima, ki se dvigujejo v nebo.

 

Izraelska vojska je prebivalce v več delih gosto poseljenega južnega dela Bejruta davi pozvala, naj zapustijo območje, ker bodo napadli cilje Hezbolaha. »Nahajate se v bližini objektov in interesov, ki pripadajo Hezbolahu, proti katerim bo vojska ukrepala,« je na družbenem omrežju X objavil tiskovni predstavnik izraelske vojske Avichay Adraee.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sinoči sporočilo, da je bilo v zadnjem dnevu v izraelskih zračnih napadih ubitih 46 ljudi, 85 pa ranjenih. Pri tem ni navedlo, koliko žrtev je med civilisti.

Smoke rises following Israeli bombardment in southern Lebanon as seen from northern Israel, Thursday, Oct. 3, 2024. (AP Photo/Baz Ratner)

Po izraelskem bombardiranju se je videl dim na jugu Libanona. Foto: AP

Prestregli dron nad Izraelom

Izraelske zračne sile so ob obali Gush Dana sestrelile brezpilotno letalo, je sporočila izraelska vojska. Dodali so, da so padec brezpilotnega letala zaznali na odprtem območju. Poročil o žrtvah ni.

Huti: Napadli smo Tel Aviv 

Jemenski uporniki Huti trdijo, da so napadli Tel Aviv z brezpilotnimi letali. "Operacija je uspešno dosegla svoje cilje, ne da bi jih sovražnik odkril ali sestrelil," je dejal vojaški predstavnik skupine. Islamistična skupina, ki jo podpira Iran, je od izbruha konflikta v Gazi oktobra lani večkrat izstrelila rakete in brezpilotna letala na Izrael.

Včeraj so še sporočili, da so s tremi raketami ciljali na vojaške položaje globoko v Izrael. Izraelska vojska napadov ni komentirala.

Priporočamo