Izraelske sile, ki taborišče Džabalija oblegajo že dva tedna, se po poročanju tujih tiskovnih agencij na navedbe o napadu še niso odzvale.

V izraelskem napadu na eno od hiš v begunskem taborišču Magazi pa je bilo ubitih najmanj 11 ljudi, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa. Kot dodaja, utegne število žrtev še narasti, saj domnevajo, da je več pogrešanih še pod ruševinami.

Oblasti v Gazi so danes še sporočile, da so izraelske sile davi obkolile in obstreljevale Indonezijsko bolnišnico v mestu Bejt Lahija na severu enklave, v kateri je bilo tedaj okoli 40 pacientov in osebja.

»Izraelski tanki so popolnoma obkolili bolnišnico, prekinili preskrbo elektrike in jo obstreljevali, pri čemer so s topništvom zadeli drugo in tretje nadstropje,« je povedal direktor bolnišnice Marwan Sultan. Dodal je, da so zdravstveno osebje in pacienti resno ogroženi.

Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi je napad na bolnišnico in njeno dvorišče povzročil velik preplah med bolniki in osebjem.

Izrael je 6. oktobra začel novo ofenzivo na severu Gaze, tudi v okolici Džabalije, največjega od osmih palestinskih begunskih taborišč v Gazi. Tarča napadov so po navedbah Izraela borci palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki da so se tam prerazporedili za izvajanje novih napadov. Od takrat je bilo na območju, ki so ga spopadi v leto dni trajajoči vojni močno prizadeli, ubitih več deset ljudi.

Skupno je bilo na območju Gaze v vojni, ki je izbruhnila 7. oktobra lani po vdoru borcev Hamasa v Izrael, ubitih najmanj 42.519 ljudi, več kot 99.600 pa ranjenih. V zadnji uradni podatek po navedbah AFP niso všete žrtve napadov minulo noč in danes.

Priporočamo