Izrael je izvedel več napadov na jug Libanona, kjer je po lastnih navedbah v Blidi ubil tri borce libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah. Slednji medtem trdi, da je z raketami napadel položaje izraelske vojske na območju kraja Zaura.

V več krajih v Libanonu so medtem danes eksplodirali pozivniki, pri čemer je bilo ranjenih več sto ljudi, je sporočil libanonski minister za zdravje Firas Abiad. Po navedbah vira blizu Hezbolaha so bili v skoraj sočasnih eksplozijah ranjeni številni člani gibanja.

Vzrok eksplozij za zdaj še ni znan, po neuradnih informacijah pa naj bi Izrael napadel komunikacijske naprave, ki jih uporabljajo člani Hezbolaha.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je bolnišnice v več regijah pozvalo, naj bodo v visoki pripravljenosti, vse državljane, ki imajo brezžične komunikacijske naprave, pa je prosilo, naj jih ne uporabljajo, dokler se ne raziščejo okoliščine eksplozij.

Več bolnišnic na jugu države je že sprejelo številne ranjence, med katerimi so bili nekateri v kritičnem stanju. Bolnišnice državljane pozivajo k darovanju krvi. Pri zdravljenju in prevozu ranjenih pa sodeluje tudi več kot 30 reševalnih vozil libanonskega Rdečega križa.

Tarča izraelskih napadov je bila tudi Gaza. V napadu na begunsko taborišče Bureij v osrednjem delu enklave je bilo ubitih sedem ljudi. Izraelska vojska je po lastnih navedbah napadla tudi mesto Han Junis in pri tem ubila visokega poveljnika Islamskega džihada, ki naj bi bil odgovoren za izstreljevanje raket proti Izraelu.

V izraelski ofenzivi na Gazo, ki je sledila napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v palestinski enklavi doslej ubitih najmanj 41.252 ljudi, še najmanj 95.497 je bilo ranjenih.

Od začetka vojne v Gazi skoraj vsakodnevno prihaja tudi do obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom. V čezmejnem nasilju je bilo doslej ubitih okoli 627 ljudi v Libanonu, večinoma borcev Hezbolaha, a tudi najmanj 141 civilistov. Na strani Izraela pa je bilo ubitih 24 vojakov in 26 civilistov.

V Washingtonu so Iran pozvali, naj incidenta ne izkoristi za dodatno destabilizacijo regije. »Iran pozivamo, naj incidenta ne izkoristi za poskus vnašanja dodatne nestabilnosti in za dodatno povečanje napetosti v regiji,« je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller. Kot je dejal, Washington v dogodek ni bil vpleten in o njem ni bil vnaprej obveščen

Iran okrivil Izrael za množične eksplozije pozivnikov v Libanonu

Iranski zunanji minister Abas Aragči je današnje množične eksplozije več sto pozivnikov v Libanonu označil za teroristično dejanje. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, je za dogodek, v katerem je bilo ubitih najmanj devet ljudi, okoli 3000 pa ranjenih, okrivil Izrael.

Iranski minister je libanonskemu kolegu Abdalahu Bu Habibu v telefonskem pogovoru izrazil sožalje ob incidentu ter mu ponudil podporo, je sporočilo zunanje ministrstvo v Teheranu.

V današnjem incidentu sta bila sicer ranjena tudi iranski veleposlanik v Libanonu in njegova soproga, dodajajo iranski mediji, ki jih povzema AFP.

Med ranjenimi je več sto pripadnikov proiranske šiitske milice Hezbolah. Vzrok eksplozij sicer še ni znan, tudi Hezbolah pa je odgovornost zanje pripisal Izraelu ter napovedal »pravično kazen«.

Med 2750 ranjenimi jih je več kot 200 v kritičnem stanju, je na novinarski konferenci dejal libanonski minister za zdravje Firas Abiad.

ZDA so Iran pozvale, naj incidenta ne izkoristi za dodatno destabilizacijo regije. Kot je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller, Washington v dogodek ni bil vpleten in o njem ni bil vnaprej obveščen, poroča AFP.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je sicer danes z izraelskim kolegom Joavom Galantom razpravljal o povečanih napetostih na Bližnjem vzhodu in dejal, da jih je pomembno zmanjšati, so sporočili iz Pentagona.

Priporočamo