Strokovnjaki IAEA so v večernih urah slišali več eksplozij in videli črn oblak dima, ki se vije s severnega območja elektrarne, je agencija ZN zapisala na omrežju X.

Po navedbah IAEA so jim iz nuklearke sporočili, da je hladilni stolp bil tarča napada brezpilotnih letal.

V poznejši izjavi je IAEA sporočila, da so od pristojnih zahtevali takojšen dostop do prizadetega območja, da bi lahko ocenili škodo. Tiskovna predstavnica elektrarne Jevgenija Jašina je nato danes sporočila, da so strokovnjaki IAEA obiskali območje, ki je bilo tarča napada.

»Inšpektorji so se seznanili s posledicami napadov in poznejšega požara,« je za rusko tiskovno agencijo Tass povedala Jašina.

Ruski guverner delno zasedene ukrajinske regije Zaporižije Jevgenij Balicki je že v nedeljo za napad obtožil Ukrajino. Ruska agencija za jedrsko energijo (Rosatom) pa je v današnji izjavi Kijev obtožila »jedrskega terorizma«.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski medtem trdi, da so požar zanetili ruski okupatorji.

Zaradi incidenta ni prišlo do povišanja ravni sevanja, so potrdile vse vpletene strani.

Ruske sile so območje največje evropske jedrske elektrarne zasedle kmalu po invaziji konec februarja 2022. Vseh šest reaktorjev odtlej praviloma miruje in ne proizvaja elektrike, območje elektrarne pa je bilo zaradi neposredne bližine frontne črte večkrat tarča obstreljevanja.

Priporočamo