V zadnjih 24 urah je življenje izgubilo 40 Palestincev, 107 je bilo ranjenih. Od začetka izraelskih napadov pa je bilo doslej ubitih 40.005, ranjenih pa 92.401 ljudi, so navedle zdravstvene oblasti, ki jih nadzoruje Hamas.

Ob več kot 40.000 Palestincih, ubitih v desetih mesecih vojne na območju Gaze, današnji dan predstavlja »temačen mejnik za ves svet«, se je odzval visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk.

»V zadnjih desetih mesecih je bilo v Gazi v povprečju vsak dan ubitih okoli 130 ljudi. Obseg uničenja domov, bolnišnic, šol in verskih objektov s strani izraelske vojske je pretresljiv,« je dejal in opozoril, da je med mrtvimi največ žensk in otrok.

Volker Turk, United Nations High Commissioner for Human Rights, attends a news conference at the United Nations in Geneva, Switzerland, December 6, 2023. REUTERS/Denis Balibouse

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk opozarja, da je med smrtnimi žrtvami v Gazi največ žensk in otrok. Foto: Reuters

Zaradi velikega števila civilnih žrtev in katastrofalnih razmer na območju Gaze je Izrael deležen vse več mednarodnih kritik. Vse močnejši so tudi pritiski za dosego dogovora o prekinitvi ognja v Gazi.

Nov krog pogajanj

V Katarju se je danes začel nov krog pogajanj v prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi in izpustitev izraelskih talcev, ki jih je 7. oktobra lani zajel Hamas. Pogajanj se udeležujejo posredniki iz Katarja, Egipta in ZDA ter izraelska delegacija, medtem ko predstavnikov Hamasa na pogovorih ni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogajanj se udeležujejo vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Predstavniki Hamasa neposredno ne sodelujejo na pogovorih. Kot je pred pogovori sporočilo palestinsko islamistično gibanje, pa ostaja zavezano načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na predlogih predsednika ZDA Joeja Bidna. Ta je maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

Hamas je pred začetkom pogovorov poudaril, da se ne bo pogajal o nobenih novih pogojih za premirje ali izpustitev talcev.

Posredniki upajo, da bo nadaljevanje pogajanj z morebitno sklenitvijo dogovora odvrnilo Iran od pričakovanega napada na Izrael.

Bela hiša je pred današnjim začetkom pogovorov strani pozvala, naj se pogajanj udeležijo. Izrael in Hamas pa je Washington pozval k pripravljenosti na kompromis. "Obe strani morata skleniti kompromis," je za CNN dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

Pogajanja v Dohi so po njegovih besedah namenjena podrobnostim izvajanja sporazuma. "Včasih je najtežje ob koncu pogajanj, ko se govori o takšnih podrobnostih," je dejal Kirby. Izrazil je upanje, da bo v prihodnjih urah in dneh prišlo do napredka.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in katarski premier Mohamed bin Abdulrahman pa sta opozorila tako Iran in Hamas kot Izrael, da "nobena stran v regiji ne sme delovati v smeri spodkopavanja prizadevanj za sklenitev dogovora," je sporočil State Department.

Erdogan kritizira molk zahodnih držav

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo v Ankari sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Razpravljala sta »o korakih, ki jih je treba sprejeti za trajno prekinitev ognja v Gazi«, so po pogovorih sporočili iz Erdoganovega urada.

HANDOUT - 14 August 2024, Turkey, Ankara: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) welcomes Palestinian President Mahmoud Abbas ahead of their meeting at the Presidential Complex. Photo: -/Turkish Presidency/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo v Ankari sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Foto: dpa

Erdogan, ki ostro obsoja izraelsko vojno v palestinski enklavi, je med srečanjem z Abasom znova kritiziral molk nekaterih zahodnih držav ob vedno večjem številu smrti v Gazi, kar je po navedbah turškega predsedstva »nesprejemljivo«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da bi morale vse države, zlasti muslimanske, okrepiti svoja prizadevanja za dosego takojšnje prekinitve ognja v Gazi in zagotoviti nemoteno dobavo humanitarne pomoči Palestincem.

Abas se je pred obiskom v Turčiji v začetku tedna mudil v Moskvi, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Danes pa v Ankari nagovarja turški parlament.

 

Priporočamo