Posredniki so dosedanje pogovore v skupni izjavi za javnost označili za resne in konstruktivne. Bela hiša je medtem sporočila, da so ZDA Izraelu in palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas danes dale »premostitveni predlog« za sklenitev dogovora o končanju konflikta.

»Ta predlog temelji na področjih, na katerih je bil dosežen dogovor v preteklem tednu, in zapolnjuje preostale vrzeli na način, ki omogoča hitro izvajanje dogovora,« piše v izjavi Bele hiše, ki sta jo podpisala tudi predstavnika Katarja in Egipta.

Bela hiša dodaja, da bodo pogovori o tem predlogu potekali »pred koncem prihodnjega tedna« v Kairu. »Do ponovnega srečanja v Kairu bodo skupine na delovni ravni pripravile podrobnosti, vključno s humanitarnimi določbami in praktičnimi postopki za izpustitev talcev,« še piše v izjavi.

Ameriška vlada je sicer po pogajanjih sporočila, da je optimistična glede možnosti za prekinitev ognja, obenem pa je pozvala k pripravljenosti na kompromis. »Verjamemo, da lahko dosežemo cilj,« je za televizijo CNN povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Ameriški predsednik Joe Biden pa je v odzivu dejal, da nikoli niso bili bližje premirju.

Na pogajanjih v Dohi so sodelovali vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Predstavniki Hamasa niso neposredno sodelovali. Kot je pred pogovori sporočilo gibanje, sami namreč ostajajo zavezani načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na Bidnovih predlogih. Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

Gibanje je danes sporočilo, da ne bo sprejelo novih pogojev, ki jih je med pogovori v Dohi predložil Izrael. Ta naj bi med drugim zahteval, da izraelski vojaki ostanejo v Gazi, in sicer na območju ob meji z Egiptom, medtem ko Hamas zahteva popoln umik izraelskih sil, vrnitev razseljenih oseb in dogovor o izmenjavi palestinskih zapornikov za izraelske talce.

Glede tega naj bi Izrael zahteval tudi pravico do veta, rekoč da nekatere zapornike raje deportira, kot da jim omogoči vrnitev v Gazo.

 

Priporočamo