»Predsednik Trump je na varnem zaradi strelov v njegovi bližini. Trenutno nimamo več informacij,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik njegove kampanje Steven Cheung. Trump je sicer igral golf na svojem igrišču v West Palm Beachu na Floridi, nedaleč od svoje rezidence Mar-a-Lago.

Sheriff vehicles are pictured near Trump International Golf Club, Sunday. Sept. 15, 2024, in West Palm Beach, Fla., after gunshots were reported in the vicinity of Republican presidential candidate former President Donald Trump. (AP Photo/Stephanie Matat)

Do streljanja je prišlo na igrišču za golf, po streljanju pa so pridržali eno osebo. Zasegli so tudi orožje, domnevno puško AK-47. Foto: AP

Trump med incidentom ni bil poškodovan in po zatrjevanju policije ni bil v nevarnosti. Agenti tajne službe so popoldne v nedeljo, ko je Trump igral golf s političnim donatorjem in prijateljem Stevom Witkoffom, streljali na osumljenca, je poročala televizija Fox News. Agenti tajne službe so namreč ob robu igrišča opazili moškega z avtomatsko puško tipa AK-47 in odprli ogenj. Moški je nemudoma odvrgel orožje in pobegnil z avtomobilom. Ujeli so ga na avtocesti I-95 nekaj kilometrov stran od Palm Beacha in aretirali

Zaenkrat ni znano, kdo je bil strelec niti kakšen je bil motiv. Televizija CNN poroča, da je bil Trump tarča poskusa napada, osumljenec pa naj bi imel na sebi še kamero GoPro. Vendar pa CNN poroča tudi, da Trump ni bil nikoli v resni nevarnosti.

Kljub temu pa je do streljanja prišlo v času povečane zaskrbljenosti za varnost predsedniških kandidatov, le dva meseca po tem, ko je bil nekdanji predsednik med shodom v Pensilvaniji ustreljen v uho.

Na novico o streljanju se je že odzvala Bela hiša. Predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris, Trumpova demokratska tekmica na novembrskih volitvah, sta izrazila olajšanje, da je Trump na varnem.

Law enforcement officers stand after reports of shots fired outside Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump's Trump International Golf Course in West Palm Beach, Florida, U.S. September 15, 2024. REUTERS/Marco Bello

Kljub temu pa je do streljanja prišlo v času povečane zaskrbljenosti za varnost predsedniških kandidatov, le dva meseca po tem, ko je bil nekdanji predsednik med shodom v Pensilvaniji ustreljen v uho. Foto: Reuters

Trump je kmalu po incidentu svojim podpornikom poslal elektronsko sporočilo, v katerem je zatrdil, da ga nič ne bo ustavilo. »V moji bližini je bilo slišati streljanje, a preden se govorice izmuznejo izpod nadzora, sem želel, da najprej slišite naslednje: sem na varnem in zdrav! Nič me ne bo upočasnilo. NIKOLI se ne bom predal,« je sporočil Trump.

FBI incident na Trumpovem igrišču za golf obravnava kot poskus atentata 

Zvezna policija FBI je potrdila, da današnji incident na Trumpovem igrišču za golf v West Palm Beachu na Floridi obravnava kot poskus atentata na bivšega predsednika ZDA in republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, poročajo ameriški mediji.

Voditelj televizije Fox News in Trumpov prijatelj Sean Hannity je navedel, da je po incidentu govoril z nekdanjim predsednikom, ki mu je povedal, da so med igro golfa odjeknili streli, nakar so se nanj vrgli agenti tajne službe in ga ščitili s svojimi telesi. Trumpa so nato odpeljali na varno v klubsko poslopje.

Igrišče za golf so po incidentu zaprli, začasno pa je zaprt tudi Trumpov volilni štab v West Palm Beachu.

Republikanski senator Lindsey Graham iz Južne Karoline je na mediju X sporočil, da je govoril s Trumpom, ki je dobre volje in je bolj kot kdaj koli prej odločen, da reši državo.

Podobno je storil tudi demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je vodil dva postopka ustavne obtožbe proti Trumpu. Sporočil je, da se morajo norosti ustaviti, ker nasilje ni odgovor na politične razlike.

Priporočamo