V Benetkah iščejo nove gondoljerje, ki bi se lotili tega starodavnega poklica, saj naj bi mesto na vodi letos kljub omejitvam obiskalo rekordno število turistov.

Delo vključuje lovljenje ravnotežja na gondoli in veslanje po ozkih beneških kanalih, hkrati je treba poznati tudi glavne znamenitosti mesta.

Osnovne zahteve so polnoletnost in končana osnovna šola ter potrdilo o znanju plavanja.

Kot še piše v razpisu mestnih oblasti, se bodo morali ambiciozni bodoči gondoljerji nato opraviti dva tečaja – teoretičnega in praktičnega, s katerima dokažejo, da obvladajo »Arte del Gondoliere« – umetnost gondoljerjev.

Toda še preden lahko kandidati sploh pristopijo k tečajem, morajo uspešno prestati izbirni postopek, v katerem ocenjujejo obvladovanje veščin na krovu gondole.

Za 30-urni teoretični tečaj je treba plačati 400 evrov, ​​za 10-urnega praktičnega pa še dodatnih 400.

Teorija vključuje študij beneške zgodovine, umetnosti in kulture, tečaj angleškega jezika in poznavanje mestnega kodeksa pravil na vodnih poteh.

Na praktičnem tečaju se kandidati učijo veščine veslanja z enim veslom pod vodstvom mojstra gondoljerja.

- kanal Grande, most Rialto, gondola- Benetke - zaradi širjenja koronavirusa prepovedane vse javne prireditve, vključno z beneškim pustnim karnevalom - 25.02.2020 – ITALIJA – Koronavirus - žarišče koronavirusa v Italiji je v Lombardiji, več okuženih je še v Benečiji, ter Emiliji-Romanji - število okuženih z virusom SARS-CoV-2 na evropskih tleh se je povzpelo na 229 in doslej zahteval sedem življenj, //FOTO: Jaka Gasar

»Ljudje odhajajo v pokoj in treba jih je nadomestiti.« Foto: Jaka Gasar

Letos pričakujejo, da bo Benetke obiskalo več kot 30 milijonov turistov, zato tudi takšno povpraševanje po gondoljerjih – trenutno jih je 433.

Toda po besedah ​​Andree Balbija, predsednika beneškega združenja gondoljerjev, razpis ni namenjen samo zadovoljevanju zahtev turistov, temveč bi radi z njim zagotovili, da bo znameniti poklic preživel.

»Gre za menjavo generacij: ljudje odhajajo v pokoj in treba jih je nadomestiti,« je povedal za Guardian.

Po različnih virih gondoljer zasluži okoli 150.000 evrov na leto.

- gondola- Benetke - zaradi širjenja koronavirusa prepovedane vse javne prireditve, vključno z beneškim pustnim karnevalom - 25.02.2020 – ITALIJA – Koronavirus - žarišče koronavirusa v Italiji je v Lombardiji, več okuženih je še v Benečiji, ter Emiliji-Romanji - število okuženih z virusom SARS-CoV-2 na evropskih tleh se je povzpelo na 229 in doslej zahteval sedem življenj, //FOTO: Jaka Gasar

Po različnih virih gondoljer zasluži okoli 150.000 evrov na leto. Foto: Jaka Gasar

Priporočamo