Iz podjetja Telegram so po sobotni aretaciji njihovega soustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Pavla Durova sporočili, da delujejo v skladu z zakonodajo EU. Francoske oblasti namreč Durova obtožujejo, da ni sprejel zadostnih ukrepov za omejevanje kriminalnega delovanja na svoji platformi.

Omrežje je imelo julija letos več kot 950 milijonov aktivnih uporabnikov.

V podjetju s sedežem v Združenih arabskih emiratih menijo, da je absurdno trditi, da je lastnik aplikacije za sporočanje odgovoren za zlorabe platforme. "Telegram spoštuje zakone EU, vključno z Aktom o digitalnih storitvah," so prek lastnega omrežja sporočili iz podjetja in dodali, da je moderiranje Telegrama v skladu s sprejetimi standardi.

A participant of a one-person picket demonstrates a placard to bring attention to the arrest of Pavel Durov, founder and CEO of the Telegram messaging app, near the French embassy in Moscow, Russia August 25, 2024. A slogan on the placard reads: "Freedom for Pavel Durov". REUTERS/Yulia Morozova

Protestnica za izpustitev milijarderja ruskega rodu. Foto: Reuters

Durov po njihovem mnenju ničesar ne skriva in redno potuje v Evropo.

39-letnega Durova so aretirali v soboto na letališču Le Bourget severno od Pariza, potem ko je prispel iz azerbajdžanske prestolnice Baku. 

Lastnik omrežja Telegram za šifrirano sporočanje s sedežem v Dubaju je svojo aplikacijo predstavljal kot alternativo velikim platformam v lasti ZDA, ki so bile deležne številnih kritik zaradi komercialnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov.

Telegram se je na drugi strani zavezal, da nikoli ne bo razkril nobenih podatkov o svojih uporabnikih.

Priporočamo