Nov dan, nova neprimerljiva drama na britanski politični sceni v dramatičnem političnem letu. Danes malo po 13. uri so napovedali izjavo premierke Liz Truss na Downing Streetu 10. Ker jo je dopoldne obiskal Graham Brady, predsednik vsemogočnega odbora 1922, ki organizira volitve voditelja konservativne stranke, je bilo očitno, da je prejel dovolj pisnih zahtev konservativnih poslancev po njenem odstopu in da so ji premierski dnevi šteti. Pokopali so jo njena davčna reforma, odstop notranje ministrice in nato še sredino agresivno vedenje tistih, ki skrbijo za disciplino v konservativni stranki, med glasovanjem o prepovedi pridobivanja plina s hidravličnim lomljenjem.

Malo po 13.30 je premierka v zelo kratki izjavi oznanila, da odstopa s položaja vodje konservativne stranke in da bo ostala premierka do izvolitve naslednice ali naslednika, ki ga bodo konservativci izvolili, bolje rečeno ustoličili, v pičlih sedmih dneh. Britanci bodo prihodnji petek dobili novo premierko ali premierja, že tretjega letos, ki ga bo izvolilo vsega 357 volilnih upravičencev. Toliko, kolikor je konservativnih poslancev.

Prodaja brexitskih utvar

Zakaj je Liz Truss postala rekorderka najkrajšega bivanja na Downing Streetu 10? »Predstavili smo vizijo ekonomije z nizkimi davki in visoko rastjo, ki bi izkoristila prednosti brexitskih svoboščin. Spoznala sem, da glede na dani položaj ne morem izpeljati programa, na podlagi katerega me je izvolila konservativna stranka,« je dejala Trussova. V resnici je njen odstop veliko ponižanje, saj je še dan prej v parlamentu glasno ponavljala, da je borka, ki ne bo odstopila.

Vzrok za ponižanje Trussove je nevzdržen kaos v konservativni vladi in stranki, ki ga je sprožil »mini« proračun vlade, predstavljen 23. septembra. Ta »mini« proračun naj bi bil njena vizija ekonomije z nizkimi davki in visoko gospodarsko rastjo, ki bi izkoristila domnevne brexitske svoboščine.

Britanija naj bi postala nekakšen Singapur na Temzi, kjer bi se cedila med in mleko. Sprožil je široke proteste in kritike tako doma kot v tujini, ker je sredi draginjske krize, zaradi katere se milijoni Otočanov že odločajo med prehrano in gretjem, napovedal znižanje davkov najbogatejšim in preklic zvišanja korporacijskega davka, ki naj bi ga vlada pokrila z dodatnim zadolževanjem. Funt je strmoglavil, zadolževanje vlade je postalo veliko dražje, vlada je za vedno izgubila milijarde davkoplačevalcev in povzročila resno ekonomsko škodo državi.

Trussova se je poskušala rešiti z novim finančnim ministrom Jeremyjem Huntom, ki je pokopal njen mini proračun, a bilo je prepozno in premalo. Vse več konservativcev je ugotavljajo, da je več kot nesposobna za vodilni položaj v državi, s katerega je prodajala brexitske sanje in utvare, ki jih je narekovala najvplivnejša desničarska ideološka klika v konservativni stranki, za katero je bil njen »mini« proračun uresničenje brexitskih sanj.

Sramotna glasovalna prisila

Po »mini« proračunu je odhod Liz Truss pospešilo sramotno dogajanje v parlamentu v sredo pozno zvečer, ko so poslanci glasovali o prepovedi pridobivanja plina s hidravličnim lomljenjem, ki ga je zahtevala opozicijska laburistična stranka. Vlada in njeni »biči«, kot rečejo poslancem, pristojnim za glasovalno disciplino, so najprej zabičali vsem konservativnim poslancem, da morajo glasovati proti, kot bi šlo za glasovanje o zaupnici vladi. Pred glasovalnim hodnikom na koncu poslanske zbornice je zavladal kaos, ker so vrsto konservativnih poslancev, ki so bili ali proti frakiranju ali proti Trussovi, na silo prepričevali, naj glasujejo proti. Eden od ministrov je vpil: »Glasovanje ni o zaupnici!« Nekatere so potiskali ali vlekli v hodnik, v katerega vstopajo poslanci, ki so proti. Nekatere so psovali, da bi jih prepričali. Najmanj enega poslanca so videli v solzah. To šokantno dogajanje naj bi število poslancev, ki so pisno zahtevali odstop, povečalo na več kot 100. Usoda Liz Truss je bila zapečatena.

Vrnitev Borisa Johnsona?

Zaradi kaosa v konservativni vladi in stranki bodo Otočani danes teden dobili že tretjega premierja v tem letu in drugega, ki ga niso izvolili. Borisa Johnsona so izvolili na volitvah leta 2019, Liz Truss so izvolili člani konservativne stranke, njeno naslednico ali naslednika pa bodo po novih pravilih (kandidata mora podpreti najmanj sto poslancev, kar pomeni, da so lahko samo trije, če bi bil samo eden, ga utegnejo ustoličiti že v ponedeljek) izvolili kar konservativni poslanci. Kdo bo to? Veliko se govori o tem, da o kandidaturi resno razmišlja kdo drug kot bivši premier Boris Johnson. Zveni kot neslana šala, pa ni. V konservativni stranki, ki se ga je znebila julija zaradi laganja, politične korupcije, neresnosti in nedoraslosti premierski vlogi, ima še vedno veliko oboževalcev. A mnogi konservativci so šokirani ob trditvi, da resno razmišlja o vrnitvi na Downing Street 10. Njegovo laganje v parlamentu še vedno preiskujejo, in če ga bodo dokazali, ga utegnejo nagnati iz poslanskih vrst. Vodja laburistov Keir Starmer, ki, kot vse opozicijske stranke, zahteva takojšnje volitve, pravi, da bi bila Johnsona vrnitev vtiranje soli v odprte rane. Največ konservativnih poslancev navija za nekdanjega finančnega ministra Sunaka, ki je bil v finalu s Trussovo, katere ekonomski program je razglašal za fantaziranje. Velika večina Otočanov zahteva takojšnje volitve in obžaluje brexit, ki je glavni krivec za današnje žalostno stanje na Otoku. 

Priporočamo