Truplo 19-letne študentke so v soboto našli zakopano v parku Bois de Boulogne, v bogatem območju na zahodu Pariza. Žrtev je študirala na univerzi Paris-Dauphine in so jo zadnjič videli v petek okoli poldneva nekaj sto metrov stran od kampusa. 

Vir je za agencijo AFP povedal, da je domnevni napadalec 22-letni Maročan. Po podatkih tožilstva je bil osumljenec že obsojen zaradi posilstva in mu je bilo odrejeno, da zapusti Francijo.

Kot poroča časnik Le Monde, je bil pet let v zaporu zaradi posilstva študentke leta 2019. 20. junija naj bi ga iz zapora poslali v center za pridržanje nezakonitih migrantov, kjer je čakal na izgon, a ga je sodnik 3. septembra izpustil na prostost, saj se je postopek izgona zaradi administrativne zamude zapletel. Po poročanju francoskih medijev naj bi se osumljeni najprej redno javljal na policijo, tri dni po izpustitvi pa je izginil. 

Vlada želi zmanjšati priseljevanje

Umor študentke bi lahko še dodatno podžgal razgreto politično ozračje v Franciji pod novo vlado, ki predstavlja velik premik v desno. Stranka Marine Le Pen je v preteklih tednih že izjavila, da si pridržuje pravico do umika svoje tihe podpore kabinetu premierja Michela Barnierja, če ne bodo obravnavane njene skrbi glede priseljevanja in drugih vprašanj, češ da je usoda vlade v njenih rokah.  

Novi francoski notranji minister Bruno Retailleau, ki je umor označil za »gnusen zločin«, je že napovedal strožja pravila za zmanjšanje nezakonitih migracij in povečanje izgonov, poročajo francoski mediji. 

Retailleau, ki je z nastopom nove desne francoske vlade v začetku tedna prevzel vodenje notranjega ministrstva, je v svojem prvem pogovoru za televizijo TF1 dejal, da želi nova vlada zmanjšati priseljevanje v Franciji »na vsak način«. 

»Moj cilj je zaustaviti nezakonite vstope in povečati odhode, zlasti nezakonitih migrantov, saj nihče ne more ostati v Franciji, če je vanjo vdrl,« pa je ministrove besede povzel časnik Le Figaro. Kot je dejal Retailleau, bo imel že v prihodnjih tednih priložnost predstaviti konkretne predloge.

Priporočamo