Zelenski, ki se je danes mudil v Dubrovniku na vrhu Ukrajina-Jugovzhodna Evropa in se dvostransko srečal z več voditelji sodelujočih držav, je na novinarski konferenci ob koncu vrha naznanil, da bo v četrtek in petek obiskal Francijo, Italijo, Nemčijo in Veliko Britanijo ter se ločeno srečal z voditelji teh držav.

Najprej ga bo v četrtek popoldan v Parizu sprejel francoski predsednik Emmanuel Macron, ki namerava izkoristiti to priložnost, da »znova potrdi odločenost Francije, da še naprej zagotavlja neomajno podporo Ukrajini in ukrajinskemu ljudstvu«, so danes sporočili iz Elizejske palače.

Turnejo naj bi ukrajinski predsednik nadaljeval v Londonu, kjer se bo sestal s premierjem Keirom Starmerjem, je potrdil neimenovan predstavnik britanske vlade. Na Downing Streetu naj bi se Zelenki srečal tudi z novim generalnim sekretarjem zveze Nato Markom Ruttejem.

Tudi do papeža Frančiška

Ukrajinski predsednik naj bi nato iz Francije odpotoval v Rim, kjer se bo zvečer srečal s premierko Giorgio Meloni. Zatem se bo v petek zjutraj sestal še s papežem Frančiškom, so po navedbah Anse potrdili v Vatikanu.

Zelenski bo nato odpotoval v Berlin, kjer se bo srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in predsednikom države Frankom-Walterjem Steinmeierjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Svojo mini turnejo naj bi zaključil v Londonu, kjer se bo sestal s premierjem Keirom Starmerjem.

Ukrajinski predsednik je danes svojo turnejo po Evropi naznanil po tem, ko je bilo zaradi odpovedi udeležbe ameriškega predsednika Joeja Bidna preloženo srečanje voditeljev držav kontaktne skupine za Ukrajino, ki bi moralo potekati v soboto v ameriškem oporišču v nemškem Ramsteinu.

Predsednik ZDA je namreč v torek odpovedal načrtovani potovanji v Nemčijo in Angolo, da bi nadzoroval priprave na orkan Milton, ki bo nocoj dosegel Florido.

Srečanje v Ramsteinu je bilo sicer načrtovano v ključnem času za Ukrajino pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. V primeru zmage republikanca Donalda Trumpa bi bila lahko pod vprašajem nadaljnja ameriška podpora, ki je za Kijev ključna. Krepijo se tudi pozivi, naj Kijev pristane na pogajanja z Rusijo, kar pa Zelenski zavrača.

Priporočamo