Mihajlo Podoljak, svetovalec v uradu ukrajinskega predsednika Zelenskega, pa trdi, da Putinova vojska sama uničuje civilno infrastrukturo v regiji Kursk. »Rusi so navajeni spremljati vojno kot televizijsko oddajo, zdaj pa jo vidijo od blizu in v živo,« je zapisal v objavi na X. »Če nočete gledati vojne, jo lahko končate tako, da prisilite svoje vodstvo v premirje.«

»Začela se bo vojna za mostove«

Tretji uničeni most v regiji Kursk pomeni, da bo Moskva še teže ustavila napredovanje ukrajinske vojske na svojem ozemlju, je za britanski Sky News ocenil obrambni in varnostni analitik profesor Michael Clarke. Zato se bo začela vojna za mostove, napoveduje. Rusija lahko namreč svoje sile premešča le še prek enotirnega pontonskega mosta, pravi Clarke, na katerem nastajajo zastoji in je lahka tarča napadov.

​Preberite tudi: Rusija: Ukrajinska vojska je pomembni most zrušila z ameriškim orožjem

»Zaradi ukrajinske invazije mirovna pogajanja odpadejo!«

Tako je zatrdil eden od Putionovih svetovalcev Jurij Ušakov v izjavi, ki jo je predvajala medijska hiša SHOT. Moskva sicer ne umika svojih prejšnjih predlogov za premirje, invazija na Kursk pa pomeni, da bi bila v tem trenutku mirovna pogajanja neprimerna, je povedal.

Mihajlo Podoljak je medtem ponovil, da Ukrajina nima interesa zavzeti Kursk, hoče pa prisiliti Rusijo, da se začne pogajati pod pogoji, ki jih bo postavil Kijev.

»Rusijo je treba taktično poraziti,« je dejal. »V regiji Kursk jasno vidimo, kako lahko z vojsko prepričamo Rusijo, da se začne pošteno pogajati.«

Kijev sicer napoveduje, da bo Moskva do konca leta v Ukrajino napotila še okoli 200.000 mož. Trenutno je na zasedenih ozemljih Ukrajine okoli 600.000 vojakov.

Obvezna evakuacija za družine v mestu Donetsk

V mestu Pokrovsk v vzhodni ukrajinski regiji Doneck so zaradi napredovanja ruskih sil ukazali obvezno evakuacijo za družine z otroki, je povedal Vadim Filaškin, vodja regionalne uprave. »Ko so naša mesta na dosegu sovražnikovega orožja, je odločitev za evakuacijo nujna in neizogibna,« je zapisal na Telegramu.

Ruski mediji medtem navajajo trditev obrambnega ministrstva, da so ruske sile zavzele mesto Zalizne v Donecku.

Rusko zavzetje Pokrovska bi pomenilo udarec za vzdrževanje ukrajinskih oskrbovalnih poti na območju, Rusija pa bi bila bliže svojemu cilju – zavzetju celotne regije Doneck.

Priporočamo