Ukrajinska vojska naj bi v ofenzivi na rusko ozemlje uporabila britanske tanke challenger 2, poročajo britanski mediji. Obrambno ministrstvo v Londonu je po poročanju BBC sporočilo, da ima Ukrajina »jasno pravico« do uporabe orožja, ki ji ga je podarila Velika Britanija, za samoobrambo, kar ne izključuje operacij na ruskem ozemlju.

Zelenski je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da so ukrajinske sile v celoti prevzele nadzor nad ruskim mestom Sudža s 5.500 prebivalci, ki se nahaja približno deset kilometrov od meje z Ukrajino.

Rusija je 6. avgusta ob vdoru ukrajinskih sil izgubila nadzor nad vozliščem Sudža v ruski regiji Kursk, čez katerega priteka ruski zemeljski plin v Evropo. Evropska komisija je minuli teden sporočila, da je dotok plina prek te postaje stabilen, EU pa je dobro pripravljena na konec dobav ruskega plina.

Ukrajinske sile danes nadzirajo 82 naselij in 1.150 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Kursk, je sporočil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski.

Boji potekajo tudi na vzhodu Ukrajine v zasedeni ukrajinski regiji Donbas. Moskva je danes sporočila, da so ruske sile zavzele vas Ivanivka, ki je oddaljena 15 kilometrov od Pokrovska, ki ga nadzoruje Kijev.

V ruskih napadih v treh ukrajinskih regijah je bilo danes ubitih pet civilistov, so sporočile ukrajinske oblasti. Dve osebi sta bili ubiti v zračnem napadu v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine, ena pa v topniškem napadu v Donecku na vzhodu. V regiji Herson je bila ena oseba ubita v napadu z dronom, druga pa je umrla v bolnišnici zaradi poškodb.

Priporočamo