Posnetek napada je objavil poveljnik ukrajinskih letalskih sil Mikola Oleščuk, ob tem pa zapisal, da njihovi piloti ciljajo tudi druge tarče znotraj Rusije.

Most nad reko Sejm v bližini kraja Gluškovo so številni ruski vojaški blogerji na omrežju Telegram označili kot ključnega za oskrbo ruskih sil v času, ko te poskušajo ustaviti napredovanje ukrajinske vojske.

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Moskvi Marija Zaharova sicer še naprej vztraja, da je bil most porušen z raketometom ameriške izdelave. Kot je dejala, je most povsem uničen, v napadu pa so po bili njenih navedbah ubiti prostovoljci, ki so pomagali pri evakuacijah civilistov.

Ukrajinski generalštab poroča o nadaljevanju spopadov tudi na ukrajinskem ozemlju, po njihovih navedbah pa je ponoči zračna obramba sestrelila vseh 14 ruskih dronov.

»Jedrska provokacija«

»Viri poročajo, da Ukrajinci pripravljajo jedrsko provokacijo – eksplozijo umazane jedrske bombe. Načrtujejo napad na skladišče izrabljenega jedrskega goriva jedrske elektrarne,« pa je na Telegramu zapisal vojni dopisnik ruske državne agencije RIA Novosti Marat Hairulin. V rudarsko-predelovalni obrat v ukrajinskem mestu Žovti Vodi naj bi že dostavili posebne bojne glave.

»Obstaja tudi zelo velika verjetnost napada na jedrski elektrarni Kursk in Zaporižja,« je dodal.

Neimenovani predstavnik ruske varnostne agencije je za RIA Novosti povedal, da imajo informacije tudi o morebitnem napadu ukrajinskih oboroženih sil na jedrski elektrarni v Energodarju in Kurčatovu.

»Cilj je skladišče izrabljenega jedrskega goriva. Uporabiti nameravajo bojne glave z radioaktivnimi snovmi.« 

Rusija bo evakuirala prebivalce petih vasi v Belgorodu

Zaradi ukrajinskih napadov bodo evakuirali pet vasi v ruski regiji Belgorod, je dejal regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Pravi, da vstop na ta območja ne bo dovoljen.

»Od 19. avgusta zapiramo dostope do petih naselij v regiji, selimo prebivalce in pomagamo pri selitvi premoženja,« je dejal.

V Belgorodu so včeraj zaradi ukrajinskih napadov razglasili izredne razmere.

Ukrajinske sile so na rusko ozemlje nepričakovano vdrle minuli teden, zaradi česar je bila Moskva prisiljena poslati okrepitve v tri obmejne regije Kursk, Belgorod in Brjansk. Uvedla je tudi protiteroristične ukrepe in odredila več evakuacij iz omenjenih regij. Skupno naj bi z ogroženih območij premestili že okoli 200.000 ljudi.

Ukrajina sicer v regiji Kursk po lastnih navedbah trenutno nadzoruje 82 naselij in 1150 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Priporočamo