Ena glavnih skrbi ob vzponu orodij z umetno inteligenco je bil njihov vpliv na javno mnenje. Glede na pojav tovarn laži v Makedoniji, ki so leta 2016 ustvarjale sovražne lažne novice o Trumpovi tedanji tekmici Hillary Clinton, bojazni niso odveč.

Skrbi nad pojavljanjem lažnih novic oziroma prirejenih posnetkov in fotografij medtem niso omejeni zgolj na demokrate. V začetku meseca se je Donald Trump obregnil ob posnetek shoda demokratske predsedniške kandidatke Kamale Harris z očitki, da je njena ekipa s pomočjo orodij za obdelavo fotografij povečala število navzočih. NY Times je očitke medtem ovrgel. Ker se Trump rad zgleduje po vodilu »Poslušajte, kaj govorim. Ne glejte, kaj počnem«, je na svojem družbenem omrežju truth social in omrežju X od tedaj delil več posnetkov oziroma fotografij, ki so bile dejansko ustvarjene s pomočjo umetne inteligence.

Trump in Musk plesala v tandemu

Začelo se je z videoposnetkom usklajenega plesa Donalda Trumpa in njegovega velikega podpornika Elona Muska. V tem primeru gre vsekakor za zabaven posnetek, ki mu je možno (nekoliko zlobno) očitati le to, da je Trump prikazan nekoliko preveč vitko. V resnici je umetna inteligenca izdelala dva Elona Muska, le da je enega oblekla v trumpovska oblačila in mu na glavo posadila Trumpovo pričesko.

Kasneje je Trump objavil nekoliko spornejšo fotografijo protikandidatke Kamale Harris pred občinstvom, ki maha z rdečimi zastavami in z razobešeno sovjetsko zastavo čez tribune dvorane. Tudi tu je možno trditi, da gre bolj za komentar in satiro. Prav tako se Kamalo Harris na fotografiji vidi zgolj od zadaj.

Lažna podpora Taylor Swift

Bolj sporne so bile fotografije številnih podpornic ameriške pop zvezdnice Taylor Swift in tudi same zvezdnice, ki izražajo podporo Donaldu Trumpu. Te fotografije so naredili uporabniki omrežja X, Trump pa jih je delil na svojem družbenem omrežju truth social.

Trump je tokrat ob objavah lažnih fotografij podpore Taylor Swift in njenih oboževalk na svojem družbenem omrežju pripisal: »Sprejmem!«. Na eni od fotografij je dodana »satirična« časopisna naslovnica, ki trdi, da se oboževalke Taylor Swift po odpovedi koncertov zaradi terorističnih groženj odločajo za podporo Donalda Trumpa.

Poznavalcem zgodovine odnosov med Trumpom in Swiftovo je hitro jasno, da gre za lažne vsebine. Kdor te zgodovine ne pozna, pa bi objavam lahko nasedel. To bi po eni strani lahko škodilo javni podobi glasbenice, po drugi pa bi lahko vplivalo tudi na javno mnenje.

Taylor Swift je zelo vplivna glasbenica, ki je pred štirimi leti javno podprla Joeja Bidna in njegovo podpredsedniško kandidatko Kamalo Harris. Čeprav Harrisove glasbenica še ni javno podprla v trenutni predsedniški dirki, je precej neverjetno, da bi podpirala Donalda Trumpa. Leta 2020 je bila do njega zelo kritična in mu očitala razpihovanje rasizma in večvrednosti belcev.

Spomnimo tudi, da je bila ena največjih bojazni Trumpove kampanje, da bosta Swiftova in njen partner, sicer zvezdnik ameriškega nogometa Travis Kelce, izkoristila zmago Kelcejeve ekipe v superbowlu za podporo Joeja Bidna, ki je bil tedaj še kandidat za ameriškega predsednika. Swiftova je bila zaradi teh bojazni med končnico lige NFL deležna številnih napadov z »deep fake« fotografijami. Med drugim tudi takšnimi, v katerih je bila glasbenica sovražno prikazana v spolnih scenarijih.

Po družbenih omrežjih je medtem neodvisno od Trumpa zaokrožil tudi satirični videoposnetek romantičnega razmerja Kamale Harris in Donalda Trumpa, ki se konča z naraščajem.

Priporočamo