Nekdanji predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je jezno in grdo gledal od začetka do konca soočenja, torej od trenutka, ko je aktualna podpredsednica in demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris zakorakala k njemu, mu ponudila roko, se mu predstavila, saj je bilo to tudi njuno prvo osebno srečanje, in mu zaželela dobro debato, on pa zamrmral nekaj nerazumljivega.

Po zaslišanju, na katerem se je Harrisova odrezala neprimerno bolje kot Joe Biden v začetku poletja, je predsedniška kandidatka demokratov delovala zelo sproščeno. Foto: AP

Po zaslišanju, na katerem se je Harrisova odrezala neprimerno bolje kot Joe Biden v začetku poletja, je predsedniška kandidatka demokratov delovala zelo sproščeno. Foto: AP

Soočenju so prej kot politika kandidatov dali pečat osebni napadi na tekmeca. Trump je Harrisovo obtožil sovražnega odnosa do Izraela in Arabcev ter jo okrivil za nezakonito priseljevanje in propustno mejo (z Mehiko), ona pa njega za stalno laganje, prepovedi abortusa in za napade na poslopje kongresa šestega januarja 2021. Prve raziskave javnega mnenja kažejo, da je Harrisova zmagovalka soočenja, a Trump je trdil, da je bila »hudo poražena«. Čeprav se mu je, seveda, po njegovem mnenju zgodila krivica, saj naj bi bila povezovalca TV-mreže ABC zelo nepoštena do njega.

Trump nakladal z migrantsko pojedino mačk

Harrisova, ki je po soočenju še vedno v majhni prednosti v raziskavah javnega mnenja, je opazno začetno nervozo hitro premagala. Med soočenjem je bila velikokrat nasmejana, tudi sarkastično, ​Trumpa pa ji je uspelo ​najbolj razdražiti, ko sta odgovarjala na vprašanje o priseljevanju, ki je sicer Trumpova najljubša tema, o kateri kar naprej grmi, posebno na svojih zborovanjih. Ker je na koncu odgovora prizadela njegov ego in »velikost« … njegovih zborovanj. »Naredila bom nekaj dejansko nenavadnega. Povabila vas bom, da se udeležite enega od Trumpovih zborovanj. Ljudje jih predčasno zapuščajo zaradi naveličanosti in utrujenosti,« je dejala Harrisova.

Kaj hujšega! Vabo je zagrabil kot lačna riba. Najprej je, brez dokaza, trdil, da Harrisova plačuje ljudi, ki jih z avtobusi vozi na svoja zborovanja. Sledila je največja »trumparija« soočenja. »V Springfieldu (mesto v ameriški zvezni državi Ohio) jedo pse, ljudje, ki pridejo tja, jedo mačke. Jedo ljubljenčke ljudi, ki živijo tam,« je naložil Trump. Navdihnil naj bi ga viralni posnetek prebivalca Springfielda, ki je pred mestnim svetom trdil, da so člani migrantske skupnosti v lokalnem parku ubijali race za hrano.

Donald Trump je po soočenju ocenil, da je bil na njem boljši od Harrisove. Foto: AP

Donald Trump je po soočenju ocenil, da je bil na njem boljši od Harrisove. Foto: AP

To rasistično hujskaško trditev, za katero ni nobenega dokaza, je na družbenih medijih delilo nešteto desničarskih agitatorjev, pojavila pa se je tudi z umetno inteligenco ustvarjena podoba Trumpa, obdanega s psi in mačkami, ki ga imajo za zaščitnika. To je bila edina Trumpova trditev, ki so jo med soočenjem preverili, in eden od voditeljev mu je dejal, da je mestni upravnik Springfielda zatrdil, da ni niti enega verodostojnega poročila o tem, da so »pripadniki migrantske skupnost poškodovali, ranili ali zlorabljali hišne ljubljenčke«.

Najbolj nenavaden trenutek je nastopil, ko je Trump obtožil Harrisovo, da bo, če bo izvoljena, zasegla pištole vseh Američanov, ona pa je presenetila z razkritjem, da sta oba s podpredsedniškim kandidatom Timom Walzem oborožena (lastnika pištol).

 

O splavu in pištolah

Vrhunec soočenja, na katerem je Harrisova povozila tekmeca, je bilo drugo vprašanje, o pravici do splava, glede katerega se je Trump velikokrat »premislil«. Trump je tokrat trdil, da je to nekaj, kar so ljudje hoteli. Harrisova se je odzvala s čustveno artikulirano obrambo pravice do splava: »Trumpove prepovedi abortusa niso nekaj, česar bi si želele ženske, od tistih, ki si ne morejo privoščiti še več otrok, kot jih imajo, do tistih, ki so žrtve posilstva in incesta. Če bo Trump ponovno izvoljen, bo podpisal vsedržavno prepoved splavov.«

Ves čas soočenja je Trump gledal precej jezno. Foto: DPA

Ves čas soočenja je Trump gledal precej jezno. Foto: DPA

Trump jo je gledal kot tat, ki so ga ujeli pri kraji, preden je dejal: »Spet laže, ne bom podpisal takšne prepovedi.« Najbolj nenavaden trenutek je nastopil, ko je Trump obtožil Harrisovo, da bo, če bo izvoljena, zasegla pištole vseh Američanov, ona pa je presenetila z razkritjem, da sta oba s podpredsedniškim kandidatom Timom Walzem oborožena (lastnika pištol). »Nikomur ne bomo odvzeli pištole. Zato nehaj(te) kar naprej lagati o tem,« je dejala Harrisova, Trump pa se je pačil in gledal kot čuk. Tako je bilo večji del soočenja, kadar je imela mikrofon priključen tekmica za Belo hišo. 

 

Različno o Ukrajini

»Rusija nikoli ne bi izvedla invazije na Ukrajino in milijone in milijone ljudi (od kod mu ta podatek?) ne bi umrlo, če bi bil jaz predsednik,« je trdil Trump, ki se je izognil odgovoru na vprašanje, ali si želi, da bi Ukrajina zmagala v vojni z Rusijo. Namesto tega je dejal, da se mora vojna končati s pogajanji in da pozna oba predsednika, Zelenskega in Putina, ki ga spoštujeta. Če bi bi ga petega novembra vnovič izvolili, bi rešil spor med Ukrajino in Poljsko še pred vrnitvijo v Belo hišo (to bi bilo konec januarja prihodnje leto), je napovedal.

»Če bi bil Trump predsednik, bi bil Putin že v Kijevu in bi se osredotočil na preostalo Evropo, začenši s Poljsko,« je dejala Kamala Harris, ki je Trumpu očitala potencialno žrtvovanje varnosti poljskih Američanov za prijateljevanje z diktatorjem (Putinom). In poudarila pomen ameriške podpore demokraciji in zaveznikom namesto (Trumpovega) favoriziranja avtoritarnih voditeljev.

 

Priporočamo