Biden je novinarjem dejal, da bi bil Milton lahko najhujše neurje v stoletju, Trumpove dezinformacije pa lahko zgolj škodujejo ljudem, ki potrebujejo pomoč. »Nepremišljena, neodgovorna in neutrudna promocija laži, ki jo vodi Trump, spodkopava zaupanje v reševanje in obnovo ter škodi tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč,« je dejal Biden.

Trump, njegovi sodelavci in nekateri republikanci širijo teorije zarote, da zvezna vlada ne pomaga tam, kjer so republikanski volivci, da denar porablja za nezakonite priseljence in celo pleni hiše Američanov. Ponavljajo tudi napačno trditev, da je zvezna pomoč omejena na 750 dolarjev na prebivalca.

Med njimi je kongresnica iz Georgie Marjorie Taylor Greene, ki je dejala, da Bidnova vlada nadzira in usmerja vreme tako, da prizadene območja, kjer prevladujejo volivci republikancev. Biden je te izjave označil za bizarne in smešne.

Harris je na pogovoru z novinarji na daljavo dejala, da bodo kaznovali vse, ki izkoriščajo neurja za zviševanje cen hrane, bencina in prenočišč. V pogovoru za CNN je Trumpove izjave tudi sama označila za višek neodgovornega obnašanja nekoga, ki želi biti predsednik ZDA.

Trump je medtem na predvolilnem shodu v Readingu v Pensilvaniji znova okrcal odziv Bidnove administracije na orkana Helen in Milton in dejal, da nikakor ni dobro opravila dela. Izrazil je upanje, da bodo ljudje na poti orkana Milton prestali ujmo, in jim obljubil pomoč pri obnovi, poroča britanski BBC.

Cene nafte ob dogajanju na Floridi in Bližnjem vzhodu navzgor

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Navzgor jih je potisnilo povečano povpraševanje, do katerega je prišlo v luči priprav na orkan Milton, ki je nekaj pred 3. uro po srednjeevropskem času že udaril na obalo Floride, pa tudi zaradi skrbi pred omejitvami dobave, ki so posledica vse večjih napetosti med Izraelom in Iranom.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v novembru je bilo treba v azijskem trgovanju odšteti 73,87 dolarja, kar je 63 centov več kot ob koncu sredinega trgovanja. Prav tako za 63 centov so se podražile tudi decembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 77,21 dolarja, poroča tiskovna agencija Reuters.

Milton je na obalo Floride udaril kot orkan tretje kategorije s hitrostjo vetra nekaj nad 200 kilometrov na uro. Z ogroženih območij osrednje Floride so evakuirali okrog pet milijonov ljudi, nekateri pa so se zatekli v zavetišča, kjer bodo ostali do konca neurja. Oblasti pričakujejo okrog štiri metre visoke valove plime, močan veter, poplave in veliko gmotno škodo.

Mehiški zaliv je pomemben v luči dobave nafte, prav tako Bližnji vzhod, kjer se napetosti med Izraelom in Iranom, pomembnim proizvajalcem črnega zlata, povečujejo. Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo prvič po skoraj dveh mesecih opravil telefonski pogovor z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Vsebina pogovora uradno še ni znana, po poročanju medijev pa naj bi bil v ospredju predvsem odziv Izraela na iranski raketni napad.

Priporočamo