Poročevalka BBC-ja Alice Cuddy je v začetku tega meseca dobila dostop do otoka pod londonsko upravo, ki je v središču dolgotrajnega ozemeljskega spora med Združenim kraljestvom in Mauritiusom. 

 

 

Diego Garcia je od najbližjega kopnega oddaljen približno 1600 kilometrov, do njega ni komercialnih letov, nič lažje ni nanj priti po morju. Na otoku je vojaško oporišče, za načrtovanje tajnih operacij pa naj bi ga uporabljala tudi Cia. Dovoljenja za plovila se izdajo samo za zunanje otoke arhipelaga in za varen prehod skozi Indijski ocean. Za vstop na otok morate imeti dovoljenje, ki ga dobijo samo osebe, ki so povezane z vojaškimi objekti ali britanskimi oblastmi, ki upravljajo ozemlje. Vstop novinarjem na otok je prepovedan.

Zapleti z dovoljenjem

Novinarka BBC-ja je želela priti na otok, da bi poročala o zgodovinskem sodnem primeru o ravnanju s šrilanškimi Tamilci, prvimi ljudmi, ki so zaprosili za azil na otoku in so tam obtičali. 

Z dovoljenjem se je kar nekaj časa zapletalo. Britansko državno odvetništvo je najprej vložilo pravno zahtevo, da bi BBC-ju preprečilo udeležbo na zaslišanju. Vrhovno sodišče je dovoljenje pozneje izdalo, o so mu nasprotovale ZDA, rekoč, da ne bodo dovolile na otok nikomur, ki bi poročal o primeru. Po njihovem mnenju bi bilo namreč zaradi varnostnih razmer bolje, da bi novinarji zaslišanje opazovali virtualno iz Londona. Novinarki BBC-ja so na koncu vendarle dovolili, da pet dni preživi na otoku, a s strogimi omejitvami in stalnim varovanjem.

Diego Garcia

Polnjenje letala B-2 na otoku. Foto: USAF

ZDA imajo otok v najemu

Diego Garcia je eden od približno 60 otokov, ki sestavljajo arhipelag Chagos, zadnjo kolonijo, ki jo je ustanovilo Združeno kraljestvo, ko se je odcepilo od Mauritiusa leta 1965. Nahaja se približno na pol poti med vzhodno Afriko in Indonezijo. Britanska vlada je leta 1966 oddala otok v najem ZDA. Ta sporazum se je iztekel leta 2016, a so ga Britanci podaljšali za nadaljnjih 20 let, tako da se izteče šele leta 2036.

Kot piše Alice Cuddy je na otoku mogoče videti avtomobile britanske policije, imajo tudi nočni klub, kegljišče, muzej s prodajalno spominkov, kinodvorano, lokale s hitro prehrano, prodajajo pa tudi majice in skodelice z motivom Diega Garcie. Uradno sicer z ozemljem upravlja London, vendar je večina osebja pod nadzorom ZDA. Je pa tam, kot piše poročevalka BBC, že od zgodnjega jutra slišati tudi vojaške vaje, ameriški in britanski vojaški predstavniki pa ves čas pozorno spremljajo gibanje okoli sodišča.

Domačine so izselili

Otok se ponaša z največjo morsko biotsko raznovrstnostjo v Združenem kraljestvu in tudi z enim najčistejših morij. Na vzhodu otoka so še vedno vidni zapuščeni nasadi s stavbami v zanemarjenem stanju. V cerkvi je ostal napis v francoščini: »Molimo za naše brate in sestre iz Chagosa«. Po tem območju se še vedno sprehajajo divji osli, ki so edini ostanek družbe, ki je tam živela več sto let. Ko je Združeno kraljestvo prevzelo nadzor nad otoki Chagos (Diego Garcia je najjužnejši) iz nekdanje britanske kolonije Mauritiusa, je namreč poskušalo na hitro izseliti več kot tisoč prebivalcev, da bi naredilo prostor za vojaško bazo. 

Strateška lokacija

Alice Cuddy piše, da je Diego Garcia z leti postal izjemno pomembna baza, predvsem zaradi svoje lokacije v Indijskem oceanu in objektov, ki jih ima: pristanišča, skladišča in letališča. Na otoku Diego Garcia je bila tako baza, v kateri so ameriški bombniki B-2 polnili gorivo za začetek prvih zračnih napadov na Afganistan po napadih 11. septembra. Med kasnejšo »vojno proti terorizmu« so letala, ki so napadala Afganistan in Irak, vzletala tudi na otoku.

Otok je tudi oporišče ameriške vojske in eno od izjemno omejenih mest na svetu, ki so na voljo za polnjenje podmornic z orožjem, kot so rakete Tomahawk, ZDA pa so tam postavile tudi veliko skladišče za vojaško opremo, ki bi bilo na voljo ob izrednih razmerah.

Priporočamo