V Chicagu se je sinoči končala štiridnevna konvencija demokratske stranke. Ponoči je bilo na sporedu sklepno dejanje z nastopom podpredsednice Kamale Harris in njenim sprejetjem predsedniške nominacije stranke. Petega novembra se bo na volitvah pomerila z republikancem Donaldom Trumpom, ankete pa kažejo na tesno bitko v približno sedmih ključnih zveznih državah.

Harrisova si je za podpredsedniškega kandidata izbrala guvernerja Minnesote Tima Walza, ki je imel osrednji govor tretjega dne konvencije. To je bil največji in najpomembnejši nastop v njegovi politični karieri, dolgi 17 let.

Kot je povedal v petnajstminutnem govoru, je odraščal v Nebraski, kjer se je tudi rodil. V sebi ima sicer nekaj nemške, švedske, luksemburške in irske krvi. »Odrasel sem v kraju Butte s 400 prebivalci. Z odraščanjem v tako majhnem kraju se naučiš skrbeti drug za drugega,« je rekel. V nacionalno gardo se je vpisal takoj po dopolnjenem 17. letu starosti in šel po stopinjah očeta, ki je služil v korejski vojni.

Walz v vojno ni šel. V gardi je bil 24 let, zapustil pa jo je dva meseca pred vpoklicem njegove enote za služenje v Iraku. V zraku je obviselo vprašanje, ali se je načrtno izognil služenju v vojni. Nekateri nekdanji člani garde temu pritrjujejo, drugi pa pravijo, da ni mogel vedeti za vpoklic.

Poučeval je tudi na Kitajskem

Walz je bil učitelj družbenih ved in trener ameriškega nogometa v Minnesoti, od koder je bila žena in kamor sta se preselila. Na konvenciji ni povedal, da je kot gost leto dni poučeval tudi na Kitajskem. Iz njegovih prejšnjih izjav je razbrati veliko simpatij do tamkajšnjih prebivalcev.

Kot je dejal, so mu njegovi učenci dali navdih, da se je odločil za politiko. Prvič se je aktivneje ukvarjal z njo kot prostovoljec v kampanji demokratskega predsedniškega kandidata Johna Kerryja leta 2004, dve leti pozneje pa se je odločil kandidirati za kongres. »Star sem bil 40 let, z majhnimi otroki, brez političnih izkušenj, brez denarja, kandidiral pa sem v zelo rdečem (republikanskem) okrožju. Toda nikoli ne podcenjujte učitelja na javni šoli,« je rekel. Iz Washingtona se je ducat let pozneje vrnil in postal guverner. V govoru je poudaril sprejetje zakonodaje o plačanem dopustu in bolniški odsotnosti, nevmešavanje v zasebnost ljudi, zagotovilo zajtrka in kosila za vse otroke ter nižanje cen v zdravstvu. Ob tem je omenil, da se je njuna hči Hope rodila z umetno oploditvijo. Dodal je, da ima doma orožje in je odličen strelec, a da so na prvem mestu otroci, zato zagovarja omejitve pri posesti orožja.

Preden je prišel na oder, ga je v krajšem nastopu napovedala senatorka iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar, s katero se poznajo že zelo dolgo.

Priporočamo