David Cohen je ta teden na zasedanju vrha obveščevalne služe in nacionalne varnosti prvič komentiral neuspelo teroristično zaroto.

Več preberite:  Zaradi terorizma odpovedali nastope Taylor Swift: “Swiftiji” v solzah brez koncerta

»Načrtovali so, da bodo na tem koncertu ubili ogromno število ljudi, več deset tisoč, med katerimi bi bilo zagotovo veliko Američanov. Imeli so podroben načrt,« je včeraj dejal Cohen. »Avstrijci so jih lahko aretirali, ker so jim CIA in naši obveščevalni partnerji dali informacije o tem, kaj načrtuje teroristična skupina, povezana z ISIS,« je dodal.

Avstrijski uradniki pravijo, da je glavnega osumljenca, 19-letnega Avstrijca, navdihnila Islamska država. Domnevno je načrtoval napad z nožem ali doma narejenim eksplozivom zunaj stadiona, kjer naj bi se zbralo več kot 30.000 ljudi. Takrat naj bi bilo na stadionu še 65.000 obiskovalcev koncerta.

Austrian police officers watch swifts gathering in the city centre in Vienna on Thursday, Aug.8, 2024. Organizers of three Taylor Swift concerts in the stadium in Vienna this week called them off on Wednesday after officials announced arrests over an apparent plot to launch an attack on an event in the Vienna area such as the concerts. (AP Photo/Heinz-Peter Bader)

Množice oboževalcev priljubljene pevke so se pred napovedanim koncertom zbirale po dunajskih ulicah. Med njimi je bilo veliko tudi Slovencev. Foto: AP

V Avstriji so namreč nedavno odpovedali tri koncerte ameriške pevke Taylor Swift, ki so bili načrtovani od četrtka do sobote na Dunaju. »Zaradi potrditve vladnih uradnikov o načrtovanem terorističnem napadu na stadionu ErnstHappel nimamo druge izbire, kot da zaradi varnosti koncerte odpovemo,« je takrat sporočilo podjetje Barracuda.

Priporočamo