S svojim prihodom je Swiftova za nekaj dni popolnoma prevzela Dunaj. Njeni najzvestejši oboževalci so za vstopnice odšteli tudi do 1000 evrov, dogajanje pa so popestrili s številnimi tematskimi zabavami in okrasitvami mesta v čast obiska največje zvezdnice. V zadnjih mesecih se na prvi pogled zdi, da kariera Taylor Swift cveti, a njena pot ni bila vedno enostavna. Odraščala je na farmi z božičnimi drevesci v Pensilvaniji in že pri enajstih letih so jo starši podprli pri prvih poskusih sklenitve pogodbe z večjimi založbami. Pri petnajstih letih ji je uspelo podpisati pogodbo z založbo RCA Records. Od takrat je njena prepoznavnost strmo naraščala, sprva predvsem s country glasbo.

Že v zgodnjih letih kariere se je veselila prvih uvrstitev na pomembne glasbene lestvice, vključno z Billboardovo lestvico in nominacijo za grammyja. Leta 2009 pa je njeno kariero zaznamoval incident na podelitvi glasbenih nagrad MTV, ko je ameriški raper Kanye West prekinil njen govor in dejal, da bi morala nagrado prejeti pevka Beyonce. Sedem let kasneje je West s pesmijo Famous trdil, da je on tisti, ki je Taylor Swift pomagal povzpeti se v karieri. Ta spor je privedel do organiziranih spletnih napadov oboževalcev Kanyeja Westa in njegove takratne partnerice Kim Kardashian na Swiftovo.

Pevka se je nato za skoraj leto dni popolnoma umaknila iz javnosti. Številni glasbeni strokovnjaki so takrat menili, da bi to lahko pomenilo konec njene kariere. Po težkem obdobju se je Swiftova vrnila z albumom Reputation (Ugled), v katerem se je odzvala na medijsko obravnavo njenega zasebnega življenja in javnega ugleda. »Rekli so mi, da hodim na preveč zmenkov, zato sem nehala. Obsojali so me, ker sem se preveč družila s prijatelji in objavljala preveč fotografij. Rekla sem si, zdaj bom sama več let, da me ne bodo več obsojali,« je dejala Taylor Swift v enem izmed govorov na podelitvi glasbenih nagrad. Novi album ji ni prinesel le boljšega ugleda – v prvih 24 urah je podrla rekord za najbolj gledani videospot za pesem Look what you made me do in zasedla prvo mesto na Billboardovi lestvici.

Številni Taylor Swift ne dojemajo več le kot glasbenico, temveč kot izjemno spretno pripovedovalko zgodb, podjetnico in kulturno ikono.

Pravico je vzela v svoje roke

Leta 1989 rojena pevka je do svojega 34. leta zasedla mesto na Billboardovi lestvici že z 212 pesmimi, kar jo skupno uvršča na drugo mesto – tik za kanadskim raperjem Drakom. Leta 2019 se je lotila posebnega projekta ponovnega snemanja svojih prvih albumov, s čimer je presenetila ameriške založnike. Njena nekdanja založba Big Machine Records je namreč njeno delo prodala glasbenemu mogotcu Scooterju Braunu, kar je pomenilo, da bi moral vsak, ki bi hotel dostopati do njene glasbe, plačati Braunu. Ker se zvezdnica s tem ni strinjala, se je odločila ponovno posneti vse stare albume in postati njihova lastnica. »Sprejela sem težko odločitev in za seboj pustila preteklost. Glasbo, ki sem jo napisala na tleh svoje sobe, in videospote, o katerih sem sanjala in zanje dala svoj denar, ki sem ga zaslužila z igranjem v barih, klubih in kasneje stadionih,« je dejala Swiftova.

V zadnjih letih je ponovno izdala albume Fearless, Speak now, 1989 in Red, s katerim je še posebno navdušila svoje oboževalce. V album je vključila desetminutno verzijo pesmi All too well, v kateri pripoveduje o neuspelem romantičnem razmerju. Prav to pogosto zmoti njene nasprotnike, ki ji očitajo, da poje le o nekdanjih partnerjih in neuspelih razmerjih. Da se ljudje motijo in ji to očitajo le zato, ker je ženska, je poskušala prikazati s pesmijo The man, v kateri spregovori o težavah, s katerimi se sooča kot ženska v glasbeni industriji.

Spretna pripovedovalka zgodb

Njeni dolgoletni oboževalci jo opisujejo kot izjemno inteligentno in polno presenečenj. Posebno priljubljena je njena oblika zabavanja oboževalcev s skrivnimi namigi, referencami in prikritimi vsebinami, ki jih vključuje v svoje pesmi, videospote in objave na družbenih omrežjih. Občudujejo jo tudi zaradi izjemne sposobnosti preobrazbe. Vsak album namreč prinaša novo zgodbo, novo podobo in pogosto tudi popolnoma drugačno glasbeno zvrst. Z albumom Reputation je raziskala temnejše tone in odgovorila na medijsko obravnavo njenega zasebnega življenja. Lover je bil povratek k svetlejšim, romantičnim temam, medtem ko sta Folklore in Evermore raziskovala bolj introspektivne in indie folk zvoke.

Številni Taylor Swift ne dojemajo več le kot glasbenico, temveč kot izjemno spretno pripovedovalko zgodb, podjetnico in kulturno ikono. Njen tesni prijatelj in sodelavec pevec Ed Sheeran jo je opisal kot eno najbolj premišljujočih in delavnih oseb, ki nikoli ne odloži dela in ne neha načrtovati. To je dokazala tudi s svojim zadnjim albumom The tortured poets department, ki ga je skupaj z razširjeno različico, ki obsega kar trideset pesmi, izdala sredi trajajoče turneje Eras.

Odloči lahko tudi volitve

Ob njenih uspehih se mnogi sprašujejo, kaj je tisto, kar je Taylor Swift prineslo takšno slavo. Profesorica Stephanie Burt z Univerze Harvard je v svoji raziskavi ugotovila, da je bil ključ do njenega uspeha sestavljen iz več dejavnikov. »Nihče ji ne more očitati, da ni izjemna pevka, tekstopiska in glasbenica. Njena sposobnost pisanja pesmi, ki resonirajo z ljudmi vseh starosti, je njena največja prednost,« je dejala. Njena posebnost je tudi v obvladovanju različnih glasbenih žanrov, kar ji omogoča, da doseže široko občinstvo in ohranja svojo glasbo svežo, je še opazila. Ob tem imata velik pomen njena blagovna znamka in interakcija z oboževalci, ki se ves čas počutijo kot pomemben del njenega življenja.

Svoj močan vpliv je Swiftova izkoristila tudi v politiki. Na zadnjih ameriških predsedniških volitvah je namreč javno podprla Joeja Bidna in mu dovolila uporabo njene protestne pesmi Only the young za nosilno pesem kampanje. Kot ocenjujejo politični analitiki, bi podpora demokratom na letošnjih volitvah lahko prinesla kar dvajset odstotkov dodatnih glasov. Oboževalci ob tem že trdijo, da je Swiftova na svojem zadnjem koncertu s posebnim gibom izkazala podporo Kamali Harris. 

Priporočamo