Tajna služba kljub temu vztraja, da je Trumpu zagotavljala »najvišjo raven zaščite«. Vodja tajne službe Ronald Rowe je ob tem v ponedeljek opozoril, da v ZDA pred novembrskimi predsedniškimi volitvami prevladuje napeto ozračje ter »povišana nevarnost groženj«.

Trump je bil že julija tarča poskusa atentata, ko je na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji nanj streljal napadalec, ki so ga nato ustrelili agenti tajne službe.

Na napeto ozračje so opozorili tudi politiki - predsednik ZDA Joe Biden je podobno kot julija tudi tokrat obsodil politično nasilje v ameriški družbi. Trump je medtem v ponedeljek v pogovoru za televizijo Fox News odgovornost za domnevni poskus atentata na Floridi pripisal Bidnu in podpredsednici ZDA Kamali Harris.

V tem je Trumpa podprl tudi njegov zaveznik, ameriški milijarder Elon Musk, ki je na svojem omrežju X zapisal, da v nasprotju s Trumpom »nihče niti ne poskuša« umoriti predsednika Bidna ali podpredsednice Harris.

Milijarderjev zapis so obsodili številni uporabniki omrežja X, ki so pisali o »ščuvanju k nasilju proti predsedniku in podpredsednici«. Musk je sicer kasneje objavo izbrisal in dejal, da je bila mišljena kot šala, tajna služba pa je sporočila, da je »opazila« njegovo objavo, poroča britanski BBC.

Kritična je bila tudi Bela hiša. »Nasilja ne smemo nikoli spodbujati ali se iz njega norčevati. V naši državi ne bi smelo biti prostora za politično ali drugo nasilje,« so zapisali v izjavi.

Priporočamo