50-letni Pham Truong Son se je z motorjem vozil po mostu, ko je zaslišal glasen zvok. Preden se je zavedal, kaj se dogaja, je že padal v reko. »Imel sem občutek, kot da se utapljam,« je povedal vietnamskim medijem in dodal, da mu je uspelo priplavati na površje, kjer se je oprijel plavajočega bananovca in počakal na pomoč.

Manj sreče so imeli potniki avtobusa, ki ga je v gorski provinci Cao Bang s ceste odnesel zemeljski plaz. Avtobus z 20 potniki je pristal v poplavljenem kanalu, do katerega reševalci zaradi zasute ceste niso imeli dostopa.

Neurje je ogrozilo vietnamsko gospodarstvo

Iz državnega distributerja električne energije EVN so za Reuters dejali, da je med vikendom brez elektrike ostalo 5,7 milijonov odjemalcev, med njimi tudi 100 tovarn v provincah Haiphong in Quang Ninh. Tajfunski veter je odkril več streh poslovnih objektov, dež je poškodoval proizvode in drago opremo. Med oškodovanimi podjetji sta tudi LG Electronics in Applov dobavitelj elektronske opreme Pegatrong. Nekatera podjetja še vedno nimajo elektrike. Da bodo lahko nadaljevali s proizvodnjo, v podjetjih ocenjujejo, da bodo potrebovali vsaj mesec dni.

Vietnamski predsednik vlade je v nedeljo obiskal prizadeto mesto Haiphong in odobril podporo v skupni vrednosti več kot štiri milijone ameriških dolarjev.

Tajfun z neverjetno močjo

Yagi, ki je Vietnam dosegel soboto, je najmočnejši tajfun v zadnjih desetletjih. Njegovi vetrovi so dosegali tudi 149 kilometrov na uro. Vetrovi so v nedeljo oslabili, a so meteorologi takoj za tem izdali opozorilo pred poplavami in zemeljskimi plazovi.

V nedeljo je v plazu na območju naselja Sa Pa umrlo šest ljudi, poškodovanih jih je bilo devet. Med vikendom je poškodbe zaradi ekstremnega vremena utrpelo skoraj 300 ljudi.

Še preden je Yagi zadel Vietnam je na Filipinih terjal 20 življenj.

Priporočamo