Donja Jablanica je zravnana z zemljo, vendar pa to ni edini kraj, ki so ga prizadele poplave. Prizadeti so še kraji Fojnica, Kreševo, Kiseljak in Zlate, vendar pa vse reševalne ekipe zaenkrat rešujejo in pomagajo le v Donji Jablanici, medtem ko so prebivalci drugih krajev prepuščeni sami sebi.

Vas Zlate leži nekaj kilometrov zahodno od Jablanice ob reki Doljanki in je skorajda odrezana od sveta. Z južne strani, čez prelaz Sovići, je dostop povsem onemogočen, saj je na več delih odneslo cesto. Z vzhodne strani, torej iz smeri Jablanice, pa je voda odnesla most čez reko Doljanko.

Zlate06.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

Prizor iz vasi Zlate. Foto: Nik Erik Neubauer

Tudi reševalci do vasi še niso vzpostavili dostopa. Kot nam je povedal vodja civilne zaščite BiH Sabahudin Spahović, so se v zadnjih dneh trudili predvsem povezati Mostar in Jablanico. Ta cesta je namreč najprimernejša za prevoz težke mehanizacije ter ekip reševalcev iz tujine. Ostale poti bodo sanirali v naslednjih dneh. Prebivalci Zlate se morajo do takrat znajti sami – to so storili tudi tako, da so čez reko Doljanko postavili zasilni most iz lesa in blata.

Jasmin Šašić, vaščan

Ko je prišel hudournik, je s seboj prinesel skalo, ki se je ustavila tik pred našo hišo. Če bi se odkotalila le en meter naprej, bi s seboj odnesla mojo hčerko, ki ni mogla iz hiše. Izgubil bi jo, in to zato, ker nekdo tam gori seka drevesa, s tem pa ogroža celotno vas.

Vzrok je tudi nenadzorovana sečnja

Vaščan Edin Salihović pove, da vas leži v dolini, ki je obkrožena z visokim hribovjem, kar pomeni, da so hudourniki pogosti in so jih zato žal navajeni. Ker velike korporacije izsekavajo gozd in za seboj puščajo gola pobočja, uničujejo naravno zaščito, ki je vas varovala ob močnejših nalivih. »Drevesa okoli nas so visoka in velika, tak les pa se dobro prodaja. A vaščani, ki tu prebivamo že desetletja, vemo, da se drevesa seka le na področjih, ki so daleč stran od vasi. Toda velikih podjetij to ne zanima.»

Zlate06.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

Vaščani, ki tu prebivamo že desetletja, vemo, da se drevesa seka le na področjih, ki so daleč stran od vasi. Foto: Nik Erik Neubauer

»Povsod, kjer so posekali drevesa, so sedaj svojo pot našli hudourniki, s seboj prinesli skalovje ter porušili vse, kar jim je bilo na poti,« pojasni katastrofo Salihović in doda: »Hudourniki so prišli nenadoma in v nekaj trenutkih so izginile celotne vasi. Rešiti ni bilo mogoče ničesar, ker je bil tok tako silovit. Samo še bežali smo. In kakor hitro je hudournik prišel, tako hitro ga tudi ni bilo več, z njim pa so izginile cele hiše.« 

Zlate06.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

»Samo še bežali smo.« Foto: Nik Erik Neubauer

S fotografom nama je pokazal kraj, kjer je v le nekaj minutah odneslo hišo, v kateri je bila ženska v sedmem mesecu nosečnosti. Sovaščan Jasmin Šašić nama je ob tem zaupal: »Sam imam deset let staro hčerko, ki je hudo bolna. Ko je prišel hudournik, je s seboj prinesel skalo, ki se je ustavila tik pred našo hišo. Če bi se odkotalila le en meter naprej, bi odnesla mojo hčer, ki ni mogla iz hiše. Izgubil bi jo in to zato, ker nekdo tam gori seka drevesa, s tem pa ogroža celotno vas.«. Predsednik vaške skupnosti Denis Šašić je dodal: »Odnesli smo jo bolje od Donje Jablanice, a se še nekaj časa ne bomo pobrali. Hiše so sedaj skladišča blata. Kako bomo to očistili, ne vem.«

ZlateDenis Sašić, predsednik vaške skupnosti06.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

Denis Šašić, predsednik vaške skupnosti. Foto: Nik Erik Neubauer

»Kaj bom sedaj jokala. Je, kar je. Skupaj bomo prebrodili tudi to katastrofo. Upam pa, da bodo sedaj gospodje na stolčkih tam gori v Sarajevu kaj naredili glede sečnje dreves.«

Na pomoč priskočili navijači

Ko sva želela s fotografom prečkati nadomestni most čez reko Doljanko, so naju ustavili vaščani: teže vozil namreč ne bi prenesel. Prečkala sva ga peš, na drugem bregu pa so naju s terenskim vozilom prepeljali v samo osrčje vasi. Tam je bilo za razliko od Donje Jablanice živahno.

Zlate06.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

S terenskim vozilom so naju prepeljali v osrčje vasi, kjer je bilo za razliko od Donje Jablanice živahno. Foto: Nik Erik Neubauer

Ob cesti in v hišah je bilo nešteto ljudi. Kopali so, premetavali skalovje in prepevali tradicionalne pesmi. Na pomoč jim je priskočilo tudi okoli sto navijačev skupine Horde zla iz Sarajeva, ki so v Jablanico in Zlate prispeli že v četrtek. »Kolega, ki prebiva v vasi Zlate, nas je poklical in opisal posledice moči hudournikov, ki so rušili vse okoli sebe. Organizirali smo se in se z močnejšimi avtomobili na pot proti Jablanici odpravili že v četrtek,« je povedal eden od navijačev, medtem ko je s sebe spiral blato. »Vso pot je deževalo, ničesar nismo videli, a se nismo predali. Prijateljem moraš pomagati.« 

ZlateNavijaška skupina Horde zla iz Sarajeva06.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

Navijaška skupina je priskočila na pomoč vaščanom v Zlatah. Foto: Nik Erik Neubauer

Navijači so s seboj pripeljali tudi šotore, v katere so nastanili tiste, ki so ostali brez doma, sami pa spijo v avtomobilih ali v Jablanici. Še eden od navijačev, star le 17 let, je opisal načrt pomoči: »V torek bomo poskušali nasuti cesto proti prelazu Sovići in omogočiti dostop do vasi z juga, utrjujemo pa tudi most, da bo prevozen za težja vozila.« 

Zlate06.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

V le nekaj minutah odneslo hišo, v kateri je bila ženska v sedmem mesecu nosečnosti. Foto: Nik Erik Neubauer

Na vprašanje, ali so jim pripadniki civilne zaščite in vojske ali gasilci že priskočili na pomoč, pa je odgovoril: »Ukvarjajo se le z Donjo Jablanico. Sicer je tam res grozljivo, pa vendar tudi tu ni najlepše. Mi se zaenkrat znajdemo. Smo pa hvaležni za vodo in hrano, ki jo dostavljajo do mostu.« Vaščani so tako čiščenje in vsaj zasilno obnovo objektov vzeli v svoje roke.

Zlate06.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

Vaščani so čiščenje in zasilno obnovo objektov vzeli v svoje roke. Foto: Nik Erik Neubauer

Ko sva se z Nikom prebijala nazaj v dolino, naju je ustavila vaščanka in nama ponudila domači jabolčni sok ter hrano. Vprašala sva jo, kako doživlja to katastrofo. »Skupaj bomo prebrodili tudi to katastrofo. Upam pa, da bodo sedaj gospodje na stolčkih tam gori v Sarajevu kaj naredili glede sečnje dreves. A zdaj je, kar je. Kaj bom sedaj jokala. Veste, jokala bom, ko bom spet v svoji hiši in ko bodo sosedje na toplem. Zdaj ni časa za jok.«

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas za poplavljene v BiH zbrala več kot 100.000 evrov

Rdeči križ Slovenije (RKS) in Slovenska karitas sta za Bosno in Hercegovino, ki so jo prizadele katastrofalne poplave, doslej zbrala več kot 100.000 evrov, sta danes sporočili dobrodelni organizaciji. Od torka bo Karitas v trgovinah Mercatorja začel zbirati tudi materialno pomoč prizadetim oziroma hrano in higienske pripomočke.

Rdeči križ Slovenije je že v prvih dneh za pomoč prebivalcem BiH po katastrofalnih poplavah prispeval 77.000 evrov, so sporočili iz organizacije. Iz sklada solidarnosti so že v petek nakazali 5000 evrov Nacionalnemu društvu Rdečega križa BiH, ki se je zahvalilo Sloveniji za izkazano solidarnost in zbrano finančno pomoč.

Rdeči križ zbira zgolj finančno pomoč, materialne pomoči trenutno ne zbirajo. Prispevke zbira z nakazili na transakcijski račun in s poslanimi sms-sporočili POPLAVE5 ali POPLAVE10 na število 1919, s katerimi se prispeva pet oz. deset evrov.

Ob tem so poudarili, da bodo vsa finančna sredstva, ki se bodo zbrala od danes in do preklica, prek Nacionalnega društva Rdečega križa BiH, nakazana prebivalstvu BiH, ki so jih prizadele poplave.

Hrano in higienske pripomočke bodo zbirali do 1. decembra

Slovenska karitas je do danes za pomoč poplavljenim v BiH zbrala dobrih 30.000 evrov, od tega so 10.000 evrov že nakazali Karitas BiH, ki bo kupila in razdelila pakete s konzervirano hrano in higienske potrebščine, so sporočili iz organizacije.

V torek začnejo zbirati materialno pomoč v trgovskih centrih Mercator po vsej Sloveniji. V posebej označenih košarah bodo zbirali hrano in higienske pripomočke do 1. decembra.

Danes so jim iz Karitas BiH sporočili, da najbolj potrebujejo konzervirano in trajno hrano (fižol s klobasami, piščančja in goveja obara, sardine v olju, tuna v olju ali slanici, različne paštete, ragu z mesom in zelenjavo), suho hrano in prehranska dopolnila, kot so juhe v vrečki, riž, testenine, pšenični zdrob, otroška hrana, mešanica zelenjavnih začimb.

Prav tako potrebujejo osnovni higienski paket, v katerem so toaletni papir, milo, šampon, zobna pasta, zobna ščetka, deodorant, vlažni robčki, robčki, brisača, detergent za perilo, higienski vložki, otroški šampon ali milo, plenice za dojenčke, pena za britje, britvice in razkužilo za roke.

Priporočajo se tudi za večje donacije podjetij, ki imajo na voljo te izdelke. Danes so na primer prejeli že prvo informacijo od podjetja Medis, ki bo doniralo začetne mlečne formule za dojenčke, so navedli.

Slovenska karitas se še naprej priporoča tudi za finančna sredstva, ker bodo prizadeti s poplavami potrebovali dolgotrajno pomoč. Prispevke zbira z nakazili na transakcijski račun in s poslanim sms-sporočilom KARITAS5 na 1919 (pet evrov) ali KARITAS10 na 1919 (10 evrov).

 

Priporočamo