Britanska notranja ministrica Suella Braverman pričakuje, da bo nevaren in prometen Rokavski preliv v nezanesljivih čolnih letos prečkalo 40.000 ljudi, ki bodo hoteli priti v Veliko Britanijo, lahko pa da še enkrat toliko. Še leta 2018 so jih našteli manj kot 300. Zato je vlada v parlament vložila predlog nove priseljenske zakonodaje, o kateri ministrica pravi, da je zastraševalna in da bo učinkovita, ker bo ljudi odvračala od prečkanja Preliva. Laburistična opozicija nasprotno trdi, da bo samo še povečala kaos. Človekoljubne organizacije pa so kritične, da krši mednarodno pravo, in jo bodo skušale preprečiti po pravni poti. Kršila naj bi konvencijo o beguncih. Vlada pričakuje pravno bitko, tudi z evropskim sodiščem za človekove pravice.

Nič več čez vrsto

Glavna novost v predlagani zakonodaji je naslednja: vse tujce, ki bodo nezakonito prišli v Združeno kraljestvo, bodo »odstranili« v 28 dneh in jim za vedno prepovedali še kdaj priti na Otok ter zaprositi za britansko državljanstvo. Tiste, ki bodo prišli v čolnih, bodo ali vrnili v njihove države ali pa jih odpeljali v varno tretjo državo, kot je po mnenju vlade Ruanda, s katero ima London že sklenjen ustrezen sporazum, čeprav v Ruando niso prepeljali še nobenega nezakonitega priseljenca, ki so mu v Britaniji odrekli azil, ker tudi o tem poteka pravna bitka s človekoljubnimi organizacijami.

Večina ljudi, ki bodo nezakonito prišli iz Francije in drugih varnih držav, v Združenem kraljestvu ne bo imela niti pravice zaprositi za azil, zakon pa bo od notranje ministrice zahteval, da jih da pripreti in jih v najkrajšem možnem času odstrani iz države ter prepelje v Ruando in druge varne tretje države. Notranja ministrica zakonodajo brani, rekoč da je »britanska javnost sita migrantov, ki prihajajo v čolnih«. Poudarila je tudi, da bo zakon »preprečil ljudem, da bi mimo vrste prihajali v Britanijo in si tu ustvarili življenje«. In da ni nobenih omejitev glede števila ljudi, ki jih lahko prepeljejo v Ruando.

Sočutna zakonodaja?

Po predlagani zakonodaji, o kateri ministrica trdi, da je zakonita, sorazmerna in sočutna, bo parlament za vsako leto določil najvišje dovoljeno število beguncev, ki se bodo lahko naselili »po varni in zakoniti poti«. Teh je zelo malo in so samo iz nekaterih držav, na primer Afganistana in Ukrajine, ali pa so prebivalci Hongkonga in imajo tako imenovani britanski državni status. Od 5000 beguncev s konfliktnih območij, ki naj bi jim leta 2021 dovolili priti na Otok po novem »programu preselitve v Britanijo«, so prihod dovolili 1125 osebam. V okviru drugih programov so prihod dovolili še 6708 osebam. Večina, 6134, je bila partnerjev in otrok beguncev, ki so jim že prej dovolili naselitev v Veliki Britaniji. 

Priporočamo