Res se vse enkrat zgodi prvič. Zveni neverjetno, ali vsaj nenavadno za sodobno politiko, ker gre za predsedniška kandidata, ki sta na politični in drugih scenah že zelo dolgo, vendar bo njuno prvo televizijsko soočenje tudi njuno prvo srečanje.

Nekdanji predsednik Donald Trump in Kamala Harris, nekdanja senatorka iz Kalifornije, največje ameriške zvezne države, ki je postala podpredsednica ZDA, se bosta jutri prvič videla v živo in se, kot je predvideno, prvič rokovala. Po vseh žaljivkah, ki jih je o njej natrosil Trump, ne bi bilo veliko presenečenje, če bi se Harrisova izognila rokovanju. Pa se ne bo.

V eni govoranci najmanj deset laži o Kamali Harris

»Čez 80 dni bomo porazili komunistko, ki je znana kot Kamala Harris,« je na zadnjem zborovanju svojih privržencev pred prvim in morda edinim soočenjem predsedniških kandidatov Trump dodal še eno v nanizanki obtožb, laži in izmišljotin na račun tekmice. Ker ga je vse bolj strah soočenja? V eni sami zanj značilni nepovezani govoranci je natrosil najmanj deset laži o tekmici. Njegove besede, vedenje in ravnanje v zadnjih dneh utegnejo napovedovati zanj porazno soočenje.

Svojega privrženca Elona Muska je imenoval Leon, dejal je, da so okoli 107 odstotkov novih delovnih mest v ZDA zasedli nezakoniti priseljenci, da je Kamala Harris poleg predsednika Joeja Bidna, katerega družino je označil za kriminalno, sokriva za prihod milijonov ilegalnih priseljencev iz tujih zaporov in norišnic v ZDA, peti november (volilni dan) pa je razglasil za dan osvoboditve ZDA (v primeru njegove zmage) …

Zavzel se je za spremembo 25. dopolnila ameriške ustave (ta govori o odpoklicu predsednika ZDA), da bi vključevalo odpoklic podpredsednika ZDA, če prikriva predsednikovo nesposobnost za vodenje države. Trdil je tudi, da je ameriško-mehiško mejo prečkalo od 20 do 25 milijonov nezakonitih priseljencev. Resnica pa je: manj kot dva milijona.

361 mio. $ donacij je po najavi svoje predsedniške kandidature v avgustu uspela zbrati Kamala Harris.

 

Najbolj so šokirali nesmisli oziroma laži o tem, da »so šole po vsej Ameriki prizorišča brutalnega kirurškega spreminjanja spola transspolnih otrok«. »Si predstavljate, da ste starš in da sinu, ki odhaja v šolo, rečete: Jimmy, imej dober dan v šoli – on pa pride nazaj po brutalni operaciji,« je govoril Trump, ki bo te in druge »trumparije«, med njimi napoved »množične krvave deportacije nezakonitih priseljencev«, med soočenjem zagotovo moral pojasnjevati. To utegne biti ključno za številne neodločene volilce, medtem ko raziskave javnega mnenja kažejo, da so odločeni volilci zelo izenačeni: 48 odstotkov zanjo, 47 zanj.

Trump nevaren za varnost in demokracijo?

Trump veliko govori o soočenju, Kamala Harris skoraj nič. Zato Trump trdi, da se pred soočenjem skriva pred mediji. »Zadnje, kar potrebuje naš narod v zatonu, je še en predsednik, ki ni dovolj bister, da bi odgovarjal na vprašanja novinarjev,« je rekel Trump, ki se vnaprej brani poraza. »Tudi če bom Kamalo Harris v soočenju uničil, bodo trdili, da sem doživel ponižujoč poraz,« je dejal nekaj, kar lahko reče samo on.

Med uro in pol dolgim soočenjem na televizijski mreži ABC bo veljal nov »mikrofonski režim«. Medtem ko bo eden od njiju odgovarjal na vprašanje, bo mikrofon tekmeca izklopljen.

Jutrišnje soočenje bo tudi prvi velik test podpredsednice Kamale Harris, ki bo morala pokazati in dokazati, da obvlada pomembna področja – kot je ekonomija – glede katerih Trump ponuja samo oguljene in cenene populistične fraze. Številni si soočenje predstavljajo kot navzkrižno zasliševanje lažnivega Kljukca Trumpa, saj se bosta v predsedniškem soočenju prvič v zgodovini soočila nekdanja državna tožilka in, po črki zakona, kriminalec Trump. 

Cheney bo volil Harrisovo

Za dobro mero Trumpovih težav se je tik pred soočenjem – po nekdanjem republikanskem podpredsedniku in političnem jastrebu Dicku Cheneyu, ki je Američane pozval, naj glasujejo za Kamalo Harris – oglasilo deset nekdanjih vodilnih ameriških vojaških poveljnikov, ki pravijo, da je Trump »nevarnost za našo državno varnost in demokracijo«.

Priporočamo