Sodniki se malokdaj in samo izjemoma odločijo za imenovanje mladoletnih morilcev. Pristojni sodnik v Liverpoolu je dovolil imenovanje morilca iz Southporta, ki so ga uradno obtožili treh umorov in desetih poskusov umorov, v manjši meri zato, ker ga od osemnajstega rojstnega dne loči manj kot teden dni, v večji meri pa zato, ker je ta šokantni napad sprožil nasilne izgrede v delih Britanije zaradi širjenja dezinformacij skrajne desnice, ki seje sovraštvo do migrantov in azilantov.

Najbolj »priljubljena« je bila trditev, da gre za ilegalnega priseljenca, azilanta, ki da je prišel v Britanijo pred kratkim z enim od številnih čolnov, ki prečkajo Rokavski preliv. Nadeli so mu celo »muslimansko« ime.

Nasilni izgredi

»Ohranjanje anonimnosti obtoženega,« je dejal sodnik, »prinaša nevarnost nadaljnjega širjenja dezinformacij v informacijskem vakuumu.«

Policija je že dan prej naredila izjemo in o napadalcu sporočila, da je bil rojen v Britaniji, vendar to ni preprečilo nasilnih izgredov v več britanskih mestih, med katerimi so protestniki vpili »Ustavite čolne!«, »Zaščitimo naše otroke!« in podobno. Začelo se je v Southportu, dan po šokantnem srhljivem napadu, v katerem je mladoletni napadalec s kuhinjskim nožem zabodel enajst deklic in voditeljici plesne delavnice, ki sta se otrokom postavili v bran.

Tri deklice, stare šest, sedem in devet let, so za posledicami ran umrle v bolnišnici. Pet deklic in obe voditeljici programa so še vedno v kritičnem stanju.

Protestniki, ki so policiste obmetavali z opekami in steklenicami in zažgali policijski kombi, niso bili iz Southporta. V napadih je bilo ranjenih 53 policistov. Največji izgredi, ki jih je organizirala skrajna desnica, so bili v sredo zvečer pred Downing Streetom 10. Protestniki so proti vhodu in na kip Winstona Churchilla metali rakete. Policija je aretirala več kot sto nasilnih protestnikov, ki so v policiste metali steklenice, konzerve in vse, kar jim je prišlo pod roke. Napadali so tudi posadke rešilcev, ki so prišle v pomoč ranjenim policistom.

Prva kriza za Starmerja

Še zelo novi laburistični premier Keir Starmer se ob koncu prvega meseca vodenja vlade srečuje z veliko krizo, ki je v bistvu posledica dolgoletnega anemičnega reševanja problema nezakonitega priseljevanja.

Danes se je na Downing Streetu 10 na kriznem srečanju obdal s policijskimi poveljniki iz vse države. Starmer, nekdanji direktor državnega tožilstva, jim je naročil poseganje po »polni moči zakona« in zagotovil »polno podporo vlade« pri spoprijemanju s skrajnim nasiljem na ulicah britanskih mest, ki ga organizirajo skupine skrajnih desničarjev. Te skupine povezujejo rasizem, evrofobija, ksenofobija in, najbolj, islamofobija. Njihovo geslo je »Dovolj je dovolj!«.

Tudi nemalo drugače razumnih Otočanov, pripadnikov delavskega razreda, se vse bolj nagiba k temu, da kriminalna dejanja, od posilstev do nasilja na britanskih ulicah, posebno poseganje po nožih, pripisuje nezakonitim priseljencem azilantom in »kolonijam« priseljencev, ki se »ne želijo asimilirati in sprejeti britanskih vrednot«. Vse bolj poslušajo posameznike, ki jim pridigajo o tem, da se nikoli v zgodovini nobena civilizacija ni tako odprla drugi civilizaciji, ki je do nje sovražna. Evropa se je stoletja branila pred islamom, zdaj pa naj bi mu na široko odprla vrata.

Desničarski agitatorji, kot je Carl Benjamin, ki še vedno hvali brexit, kritizira pa feminizem, islam in politično korektnost, je na nedavnem zborovanju v Londonu kar veliko množico ljudi prepričeval, da je Britanija zaradi množičnega priseljevanja »vse revnejša okupirana kolonizirana država, ki vsakemu tujcu pod soncem, ki pride na Otok, omogoči vso podporo«, ki bi je po njegovem morali biti deležni samo tisti, ki so se rodili in odrasli v Britaniji. 

Vse, kar je znanega o napadu in napadalcu

Morilec je Axel Muganwa Rudakubana, rodil se je v Cardiffu v Walesu leta 2006.

Bil naj bi samotarske, nezgovorne narave in navdušen nad glasbenim gledališčem. Njegovi starši so v Britanijo prišli iz Ruande. Ima tudi starejšega brata. Družina, ki jo nekdanji sosedje opisujejo kot prijazno, prijetno družino, se je pred nekaj leti preselila v vas Banks blizu obalnega mesta Southport.

Sosedje pravijo, da so redno hodili v cerkev (ne v mošejo), policija pa, da morilec po dosedanji preiskavi ni imel nobenih »muslimanskih« navez, pa tudi, da tega šokantnega napada ne povezuje s terorizmom.

Njegov napad bi lahko zahteval še več žrtev, če ne bi čistilec oken in osebni trener Joel Verite slišal krikov iz plesne šole pobegle ženske in pregnal napadalca še pred prihodom policije. Prvi, ki je poklical policijo, lokalni trgovec, pravi, da so bili prizori pred šolo, iz katere so prinašali okrvavljene deklice, kot iz filmske srhljivke in Amerike, ne pa iz sončnega Southporta.

Znano je že, da se je napadalec v bližino šole pripeljal s taksijem, ki ga ni hotel plačati. Na obrazu je imel zaščitno masko. Po srhljivem napadu, ki ga je ustavil Verite, je pobegnil, policija pa ga je aretirala v bližnji telovadnici. Na zaslišanju ni rekel niti besede, z majico si je ves čas zakrival obraz. Sojenje napovedujejo za začetek prihodnjega leta.

Priporočamo