Konvoj iz Slovenije, ki ga sestavlja 16 vozil s 46 pripadniki civilne zaščite in reševanja ter šest psov, je v Bosno in Hercegovino prispel danes.

Vodja ekipe slovenskih reševalcev Aleš Cedilnik je za STA dejal, da v tem trenutku čakajo na odločitev, kje bodo nadaljevali iskanje, potem ko so se vrnili z Buturović Polja. Na tem območju so slovenski reševalci našli eno truplo.

Slovenski reševalci pomagajo na opustošenih območjih. Foto: URSZR

Na delu so tudi ekipe z reševalnimi psi. Foto: URSZR

Cedilnik je razmere na terenu opisal kot "zelo specifične". "Poplave so se zgodile zaradi velike količine dežja, te pa so povzročile dodatne težave, kot so zrušenje objektov, cest, zdrsi zemljine," je pojasnil in dodal, da so bili ponesrečenci ne samo zasuti, ampak tudi prekriti z muljem. Dodal je, imajo reševalci med drugim težave z dostopom do lokacij, zdrsi zemljine oziroma s prehodnostjo na terenu in z vdori nasutega terena.

Razmere so po njegovih besedah zahtevne, a obvladljive. Upanje, da bi še našli preživele, pa "zmeraj obstaja, so pa z vsako uro manjše možnosti za preživetje".

Preberite tudi: Dnevnikova reportaža iz vasi Zlate: »Jokala bom, ko bom spet v svoji hiši. Zdaj ni časa za jok.«

Slovenski reševalci pomagajo na opustošenih območjih. Foto: URSZR

Cedilnik je razmere na terenu opisal kot "zelo specifične". Foto: URSZR

Na terenu sta poleg domačih tudi reševalni ekipi iz Hrvaške in Srbije. Prek evropskega mehanizma za civilno zaščito bodo reševalce, opremo ali humanitarno pomoč v BiH poleg Slovenije, Hrvaške in Srbije poslale tudi Albanija, Severna Makedonija, Črna gora, Poljska, Slovaška in Turčija.

V BiH so doslej uradno potrdili 16 smrtnih žrtev, od tega 15 v Donji Jablanici in eno v Konjicu. V Donji Jablanici je trenutno prijavljenih pet pogrešanih oseb, v Konjicu pa štiri. Neuradno naj bi bilo smrtnih žrtev 21.

Priporočamo