Tam hrvaški zakoni – tako vsaj piše portal morski.hr – ne veljajo. Po stečaju nekdanjega gradbenega velikana Pionir iz Novega mesta je namreč njegov pravni naslednik postal tudi lastnik obale. 

Po zakonu, sprejetem lani, je morska obala javno dobro in ne more biti v zasebni lasti, opozarjajo pri hrvaškem portalu. Poleg tega lastnikom nepremičnin očitajo tudi, da območje propada, ker zanj, vključno s plažami, ne skrbi nihče. To so s fotografijami potrdili tudi bralci portala.

Zanemarjen pomol.

Zanemarjen pomol.

Senjski župan Jurica Tomljanović odgovarja, da je lastninjenje poskušal preprečiti, a da mu v pravni bitki ni uspelo: s sodbami so hrvaška sodišča julija 2021 potrdila, da je lastnik zemljišča slovensko podjetje.

Zgodovina

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je podjetje GIP Pionir d.o.o. zgradilo turistično naselje Stinica. Takšna naselja morajo biti združena v eni katastrski parceli z enim lastnikom, nastanitvene zmogljivosti znotraj turističnega naselja pa lahko lastnik le oddaja, nikakor pa jih ne sme prodati, pojasnjuje okoliščine senjski župan.

S prvostopenjsko sodbo občinskega sodišča v Crikvenici 1. julija 2021 so kot lastnika nepremičnin vpisali družbo Pionir B&M, ki naj bi bila pravni naslednik novomeškega gradbinca in je s tem postala ne le lastnica apartmajev, ampak tudi cest in površin za pešce znotraj naselja.

Neurejeno parkirišče.

Neurejeno parkirišče.

Mesto Senj se je na odločitev pritožilo, vendar je Županijsko sodišče v Karlovcu potrdilo prvostopenjsko sodbo, ki je tako postala pravnomočna.

Novi zakon

Novinarji so po teh pojasnilih senjskega župana obvestili, da je julija 2023, po obeh sodbah torej, začel veljati nov zakon, ki prepoveduje zasebno lastništvo zemljišč ob morju. 

Zato ga pozivajo, naj sproži nove tožbe, ta pa odgovarja, da občina, kljub temu da ni lastnica zemljišč, v naselju v Stinici med drugim še vedno skrbi za odvoz odpadkov in razsvetljavo.

Priporočamo