Čez slaba dva tedna, 5. novembra, bodo v Združenih državah Amerike potekale predsedniške volitve, na katerih se bosta pomerila aktualna podpredsednica Kamala Harris in nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. Ankete, ki so bile v ZDA narejene do sedaj, kažejo na zelo tesen volilni izid.

Agencija Valicon pa je pred nekaj dnevi preverjala, kakšno podporo med prebivalci držav nekdanje Jugoslavije, v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini ter Srbiji, uživata tako demokratska kandidatka kot republikanski kandidat?

Harrisovi največ podpore na Hrvaškem, naklonjeni smo ji tudi Slovenci

Slovenci bi v ovalni pisarni Bele hiše radi videli Harris, njene izvolitve za predsednico si želi 46 odstotkov vprašanih. Trumpa, »slovenskega zeta«,  podpira le 29 odstotkov  Slovencev. Ostala četrtina anketiranih se ni odločila za nobenega izmed kandidatov.

Iz odgovorov vprašanih izhaja, da ima Kamala Harris največ podpornikov na Hrvaškem, saj se je zanjo odločilo kar 56 odstotkov anketiranih. Le 18 odstotkov Hrvatov bi na mestu naslednika predsednika Joeja Bidna ponovno videlo Trumpa, to je najmanj med vsemi v anketi zajetimi državami. 25 odstotkov naših južnih sosedov pa je neodločenih glede tega, komu bolj privoščijo zmago na predsedniških volitvah.

Bosanci kot Američani, nekoliko na pol, Srbi za Trumpa

V Bosni in Hercegovini imajo podobne »predvolilne rezultate« kot v ZDA. Za 57. predsednika oz. predsednico bi 36 odstotkov vprašanih raje videlo Harris, 32  odstotkov pa je prepičal Trump. Tretjina vprašanih je neodločenih.

Razmerje v Srbiji je ravno obratno kot na Hrvaškem. Skoraj polovica podpira nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in mu privoščijo še en madat v Beli hiši, in to kar 49 odstotkov, medtem ko bi le 13 odstotkov vprašanih zmago  privoščilo Kamali Harris. Kar 38 odstotkov anketiranih se ni postavilo ne na stran nove predsednice ne predsednika.  

Anketa Agencije Valicon  je potekala med 18. in 21. oktobrom in je obsegala vzorec nekaj več kot 500 ljudi iz vsake iz naštetih držav

 

 

 

Priporočamo