Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je danes v Rimu novinarjem potrdil obstoj dokazov o prisotnosti severnokorejskih enot v Rusiji. Je pa izpostavil, da za zdaj še ni jasno, s kakšnim namenom so tam. Ob tem je opozoril, da bi bilo »zelo, zelo resno«, če so tam zaradi priprav na bojevanje na ukrajinski fronti. To sicer trdijo v Kijevu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razkril, da so obveščevalne službe odkrile dve enoti z okoli 12 tisoč severnokorejskih vojakov, ki se pripravljajo na bojevanje v Ukrajini.

Južnokorejska obveščevalna služba je prejšnji teden sporočila, da je Severna Koreja na daljni vzhod Rusije poslala 1500 pripadnikov posebnih enot. Domnevno zato, da bi se aklimatizirali v lokalnih bazah in pripravili na mobilizacijo na bojišča Ukrajini.

Južnokorejska obveščevalna služba že nekaj časa sodeluje z ukrajinskimi kolegi, s pomočjo tehnologije za prepoznavo obrazov pa so že uspeli identificirati obraze severnokorejskih oficirjev v Donecku. Tam naj bi pomagali ruskim silam pri uporabi severnokorejskih raket.

»Putinova poteza iz obupa« razjezila Južno Korejo

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova ni želela potrditi ali zanikati poročil o napotitvi severnokorejskih vojakov v Rusijo. Na vprašanja novinarjev je odgovorila le, da naj se obrnejo na Pjongjang in ga vprašajo, kje so vojaki.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je sicer že v ponedeljek poročila zanikal in zahodne države obtožil, da širijo preplah z govoricami o iranskih, kitajskih in korejskih strahovih, kar je po njegovih besedah absurdno. Predstavnik Severne Koreje pri ZN pa je zanikal, da bi Pjongjang v Rusijo poslal svoje vojake in trditve Seula zavrnil kot neutemeljene govorice.

Južno Korejo je k aktivnejšemu sodelovanju z Ukrajino spodbudilo zbliževanje Rusije in Severne Koreje. Seul naj bi zlasti zmotila domnevna ruska pomoč pri razvoju severnokorejskega orožja za množično uničevanje: Rusi naj bi namreč kupovali severnokorejsko orožje in strelivo. Pakt domnevno vsebuje tudi obljubo vzajemne vojaške pomoči med Rusijo in Severno Korejo.

Južna Koreja je ena največjih proizvajalk vojaške opreme in streliva na svetu, a doslej orožja ni prodajala državam, ki so aktivno vključene v vojaške konflikte. Zaradi zbliževanja Rusije in Severne Koreje je Seul po novem pripravljen v Ukrajino poslati pošiljke ogromnih zalog streliva in druge vojaške opreme. Vse je odvisno od tega, kako se bo v praksi izkazala vpletenost Severne Koreje v vojno v Ukrajini. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da bi bila mobilizacija severnokorejskih enot v Ukrajini znak ruskega obupa.

Priporočamo