V zadnjih tednih so ukrajinski uradniki, tudi predsednik Zelenski, večkrat opozorili, da Severna Koreja poleg velikega števila topovskih granat in balističnih izstrelkov v Rusijo pošilja tudi vojaške inženirje in vojake, ki se borijo skupaj z ruskimi.

Prejšnji teden je južnokorejski obrambni minister Kim Yong-hyun dejal, da je zelo verjetno, da je v spopadih umrlo že več severnokorejskih vojakov in da jih bo Severna Koreja v Rusijo poslala še več.

Moskva je Severni Koreji v korejski vojni pred sedmimi desetletji pomagala z dobavo orožja in pošiljanjem pilotov. Danes Severna Koreja pomaga Rusiji in krepi svojo vojaško pripravljenost na Korejskem polotoku, medtem ko napetosti med državama naraščajo.

Severna Koreja se od korejske vojne dalje ni zapletla v večji konflikt, je pa prodajala orožje in vojaško pomoč prijateljskim državam. Svoje vojaške pilote je naprimer poslala na pomoč Severnemu Vietnamu med vietnamsko vojno.

"Ko je Severna Koreja prodajala orožje državam v vojni, je tja pošiljala tudi svoje ljudi: ne le zato, da bi pomagali pri urjenju, ampak so bili vojaki pogosto tudi udeleženi v spopadih," je dejal Jang Uk, vojaški strokovnjak na Inštitutu za politične študije Asan v Seulu.

"Če bi Severna Koreja poslala vojake v Ukrajino, bi bila to zanjo prva večja vojna v zadnjih desetletjih in priložnost za častnike, da pridobijo izkušnje v sodobnem vojskovanju, vključno z uporabo brezpilotnih letal. Preučevali bodo, kako lahko znanje, ki ga tam pridobijo, prenesejo v domače okolje," pravi Yang.

Tesnejše sodelovanje med Rusijo in Severno Korejo

Washington je večkrat posvaril pred vse tesnejšim vojaškim sodelovanjem med Rusijo in Severno Korejo ter predložil fotografske dokaze, da so severnokorejsko orožje, zlasti njene balistične rakete kratkega dosega, že uporabili proti Ukrajini.

Gre za rakete, ki lahko nosijo jedrsko orožje in ki jih je Severna Koreja razvila in preizkusila v zadnjih letih. To bi bilo eno glavnih orožij, ki bi jih Severna Koreja uporabila proti Južni, če bi na Korejskem polotoku izbruhnila vojna, so prepričani vojaški strokovnjaki.

"Z uporabo izstrelkov na bojišču bo Severna Koreja zbrala dragocene podatke za izboljšanje njihove učinkovitosti, ki jih lahko uporabi tudi za pomoč pri prodaji orožja v tujino," pravi Jang Mu Džin, predstojnik oddelka za severnokorejske študije na univerzi v Seulu.

"V Ukrajino verjetno ne bodo poslali veliko vojakov"

Južnokorejski analitiki še menijo, da bodo glavni prispevek Severne Koreje v vojni z Rusijo inženirji in svetovalci, ki bodo ruski vojski pomagali pri upravljanju orožja, ugotavljanju napak in zbiranju podatkov o učinkih na bojišču. Številne severnokorejske topovske granate in rakete naj bi bile sicer slabe kakovosti.

Ob tem nekateri analitiki dvomijo, da bo Severna Koreja v Ukrajino poslala večje število vojakov. "Takšna operacija zahteva obsežne priprave obeh strani, kakršne so denimo vojaške vaje, ki jih vsako leto izvajata Južna Koreja in ZDA," je dejal Park Won Gon, politolog na univerzi v Seulu.

Severna Koreja naj bi Rusiji dostavila na tisoče ladijskih zabojnikov topovskih granat, raket in drugega orožja, v zameno pa bi med drugim dobila tehnološko pomoč za svoj jedrski in vesoljski program.

Priporočamo