Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne skriva nezadovoljstva, ker ameriški predsednik Joe Biden ne dovoli, da bi Ukrajina z najsodobnejšim zahodnim orožjem napadla globlje na ozemlju Rusije. Pri tem ne gre samo za ameriške izstrelke ATACMS, ampak tudi za britanske storm shadow (nevihtna senca) oziroma francoske scalp, v katerih so ameriške komponente, zato o njihovi uporabi soodločajo ZDA. Ukrajinci lahko z njimi napadajo rusko vojsko znotraj svojih mednarodno priznanih meja, torej na okupiranem ozemlju, tudi na Krimu, in še na območju na ruski strani meje v defenzivne namene, tudi v ruskih regijah Kursk in Belgorod. S temi izstrelki so že prisilili rusko črnomorsko vojaško ladjevje, da se je skrilo na skrajni vzhod Azovskega morja.

1,4 mio. €​ stane en izstrelek ATACMS, 900.000 evrov pa en izstrelek storm shadow.

Koliko ima Ukrajina teh raketnih sistemov, ni znano. »Število teh zahodnih izstrelkov v ukrajinskih rokah je vojaška skrivnost,« je za televizijo France 5 dejal francoski general Patrick Durartre.

Omejen učinek brezpilotnikov

Uporaba teh izstrelkov globoko na ruskem ozemlju bi prav prišla ukrajinski vojski zlasti za napade na letališča, saj ruska letala odmetavajo izjemno uničevalne drsne bombe nad ukrajinska mesta in vojake. Tudi zato ruska vojska napreduje na jugu Donbasa in v zadnjih dneh tudi v okupiranem delu ruske regije Kursk.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že maja izjavil, da je pripravljen dovoliti ukrajinsko uporabo izstrelkov scalp globoko na ruskem ozemlju, če gre za uničevanje vojaških objektov, ki služijo ruskim napadom na Ukrajino. A Američani tega ne dovolijo.

Zadržki ZDA so povezani predvsem s premislekom, kako hudo zaostritev bi to prineslo med Rusijo in Ameriko oziroma zvezo Nato. Zelena luč za prosto uporabo zahodnih izstrelkov v Rusiji bi pomenila vojno z Natom, je prejšnji teden izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

Ukrajina za napade globoko na rusko ozemlje, celo 1300 kilometrov daleč, uporablja doma izdelane brezpilotnike, s katerimi uničuje predvsem skladišča goriva. Ne more pa z njimi tako uspešno kot z izstrelki ATACMS ali storm shadow napasti dobro zavarovanih vojaških objektov, saj lahko brezpilotniki nosijo veliko manj eksploziva in jih je lažje sestreliti.

Kako bi odgovoril Putin?

Zadržki ZDA so povezani predvsem s premislekom, kako hudo zaostritev bi to prineslo med Rusijo in Ameriko oziroma zvezo Nato. Zelena luč za prosto uporabo zahodnih izstrelkov v Rusiji bi pomenila vojno z Natom, je prejšnji teden izjavil ruski predsednik Vladimir Putin, ki pri tem izhaja iz dejstva, da pri uporabi teh izstrelkov vedno sodeluje vojak iz države proizvajalke.

Biden si sedem tednov pred predsedniškimi volitvami ne sme dovoliti dodatnega zaostrovanja napetosti z Rusijo, saj bi to oslabilo demokratsko predsedniško kandidatko, podpredsednico ZDA Kamalo Harris. Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump namreč igra tudi na karto strahu pred tretjo svetovno vojno in Bidnovi administraciji očita, da ZDA potiska v jedrsko vojno z Rusijo.

Rusi so že umaknili letala

Jeseni lani so Američani Ukrajini najprej dobavili izstrelke ATACMS, ki letijo 165 kilometrov daleč, spomladi pa še takšne z dosegom 300 kilometrov. Britanci in Francozi so ji kmalu zatem poslali izstrelke storm shadow oziroma scalp z dosegom 250 kilometrov, ki lahko (podobno kot ATACMS) prebijejo še tako oddaljen in debel zid bunkerja, tako da lahko uničijo tudi dobro zavarovano skladišče streliva. En izstrelek storm shadow stane okoli 900.000 evrov, en ATACMS pa 1,4 milijona evrov. Menda nobena država nima veliko tovrstnih izstrelkov na zalogi, kar glede na ceno ni presenetljivo.

Izstrelke storm shadow oziroma scalp so izdelali skupaj Britanci in Francozi ob manjšem sodelovanju Italijanov, pomembne komponente pa so prispevali Američani. Tako o uporabi teh izstrelkov odločajo te štiri države.

Rusi so že avgusta umaknili veliko večino svojih vojaških letal, izstrelkov in nekatero drugo orožje iz dosega zahodnih izstrelkov. Torej dovoljenje ZDA Ukrajini ne bi bistveno pomagalo v vojni proti Rusiji. A fronta je zato zdaj za ruska vojaška letala precej dlje. Poleg tega se storm shadow izstreljujejo iz letal, tudi F-16, zato je lahko njihov doseg na ruskem ozemlju, ko upoštevamo še let letala, nekajkrat večji od dosega izstrelkov ATACMS, to je vse do Moskve in še dlje. 

Priporočamo