Olimpijske igre so sklenjene. Čez štiri leta bodo potekale v Los Angelesu. Organizatorji si obetajo več sreče z vremenom, kot so ga imeli Parižani z deževnim odprtjem iger. Hkrati upajo na ugodne učinke hladnega Pacifika na temperature, da bo zadoščeno tudi zdravstvenim vidikom varne izvedbe tekmovanj. Vročina in vlaga medtem postajata vse resnejši problem za organizatorje.

Toplotne obremenitve se merijo s pomočjo kombinacije temperature, vlage, hitrosti vetra, kota sonca in oblačne prekritosti. Strokovnjaki opozarjajo, da se, ko kombinacija omenjenih dejavnikov znaša več kot 27,7 stopinj Celzija, odpove športne dogodke, saj razmere niso več varne za tekmovalce. Ameriška neprofitna organizacija CarbonPlan opozarja, da bo v naslednjih desetletjih večina mest, ki se potegujejo za olimpijske igre, imela poleti nevarno visoke temperature.

Medtem ko v Los Angelesu računajo na hladni pacifiški tok, bodo imeli Avstralci z olimpijskimi igrami v Brisbanu leta 2032 srečo, saj se mesto nahaja na južni polobli in ima v času poletnih olimpijskih iger zimo. Tedaj temperature ne padejo pod 10 stopinj. Dosti slabše kaže številnim kandidatkam za olimpijske igre leta 2036. Indijski Ahmedabad naj bi imel po ocenah CarbonPlana do leta 2040, kar je sicer štiri leta po olimpijskih igrah za katere kandidirajo, večino leta vročinsko obremenitev, ki je višja od priporočene za športne dogodke. V poletnih mesecih enako velja za Doho oziroma Katar. Do leta 2040 naj bi bili v indonezijskem novem glavnem mestu v izgradnji Nusantara neprimerni pogoji za šport čez celo leto. Čez poletne mesece naj bi se z neprimernimi pogoji na soncu leta 2040 spogledovala tudi turški Carigrad in poljska Varšava. Le čilski Santiago naj bi čez celo leto ostal pod pragom neprimernih pogojev za šport.

A boy plays under a spray of cooling water on a hot day outside the Eiffel Tower Stadium during the 2024 Olympics in Paris, France, July 28, 2024. REUTERS/Esa Alexander   "OLYMPIC BEHIND THE SCENES" FOR THIS STORY. SEARCH "OLYMPIC SIDELINES" FOR ALL STORIES.

Pariz je bil po deževnem odprtju iger v primežu vročinskega vala. Foto: Reuters

Tudi sicer naj bi se po izračunih organizacije CarbonPlan v številnih mestih po svetu močno poslabšali vremenski pogoji za športne oziroma fizične aktivnosti. St. Louis, Peking, Rio de Janeiro, Atene, Rim, Tokio, Atlanta in Seul so mesta, ki so poletne olimpijske igre že gostile, po izračunih CarbonPlan pa bodo imele julija in avgusta leta 2050 tudi v senci v povprečju temperature nad dovoljenimi za šport. V Barceloni, Brisbanu in Sydneyju bodo imeli primerne temperature julija in avgusta 2050 le v senci.

Strokovnjaki sicer pravijo, da previsoke temperature še ne pomenijo, da tekmovanj na prostem v omenjenih mestih ne bi bilo mogoče izvesti. Lahko bi potekala ponoči ali zgodaj zjutraj. Omenja se tudi možnost, da bi se poletne olimpijske igre premaknile v manj vroče mesece - denimo spomladanske ali jesenske. Jih bomo morali tudi preimenovati v jesenske oziroma pomladne olimpijske igre?

Priporočamo