»Dobro jo poznam. Zagotovo bi bila zelo dobra predsednica,« je glede predsedniške kandidature Harrisove dejal Scholz.

Na vprašanje, ali bi bila demokratska kandidatka kot predsednica boljša izbira za Nemčijo kot njen izzivalec iz vrst republikancev Donald Trump, nemški kancler ni odgovoril. Dejal je le, da je Harrisova dobra političarka, ki se bo v primeru izvolitve držala tega, kar je za Nemčijo pomembno, vključno z dobrim čezatlantskim sodelovanjem.

V intervjuju je Scholz izrazil tudi zavezanost nadaljnji pomoči Ukrajini, potem ko so se minuli konec tedna v medijih pojavile informacije, da naj bi Berlin sredstva za pomoč Ukrajini prihodnje leto zmanjšal za polovico, in sicer na štiri milijarde evrov.

Obenem bo Ukrajina prejela posojilo v višini 50 milijard evrov, o čemer so se junija na vrhu v Italiji dogovorili voditelji držav G7. Ta denar bo Ukrajini po besedah Scholza omogočil, da si sama nabavi potrebno orožje.

Nemški kancler je spregovoril tudi o težavnem sodelovanju znotraj koalicije, ki jo poleg njegovih socialdemokratov (SPD) tvorijo še Zeleni in liberalci (FDP). Stališča strank se razhajajo pri številnih vprašanjih, med drugim pri proračunu in porabi sredstev za socialno varnost.

Scholz je v pogovoru priznal, da je iskanje kompromisov znotraj vlade naporno. »Vendar pa so pomembni rezultati,« je poudaril in dodal, da se mora vlada osredotočiti na premagovanje prihodnjih izzivov.

Priporočamo