Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je napovedala, da bo maja prihodnje leto najverjetneje pričel veljati nov Evropski sistem potovalnih informacij in avtorizacije (Etias). Ta bo od državljanov več kot 60 držav, ki niso članice EU ali schengenskega območja, zahteval oddajo vloge za vstop in še plačilo sedmih evrov takse. Vloge bodo torej potrebne za vstop v EU, Islandijo, Lihtenštajn, Norveško in Švico. Za vstop na Irsko vloga ne bo potrebna. Dovoljenje bo veljalo tri leta oziroma do poteka veljavnosti potnikovega potnega lista.

BBC poroča, da bodo morali potniki vloge oddati prek spleta ali mobilne aplikacije. V obrazec bodo morali med drugim vnesti svoje osebne podatke in podatke o (ne)kaznovanosti. Izpolnjevanje obrazca naj ne bi trajalo več kot 10 minut. Več kot 95 odstotkov vlog bo odobrenih v nekaj minutah, v nekaterih primerih pa bi odobritev lahko trajala tudi do 72 ur, še poroča britanski BBC. Plačila sedmih evrov bodo oproščeni potniki, mlajši od 18 let in starejši od 70 let.

Ylva Johansson je v ponedeljek napovedala tudi, da bo 10. novembra začel delovati sistem za vstop in izstop (EES) za države schengenskega območja. Ta bo od nedržavljanov EU zahteval, da zagotovijo biometrične podatke, kot so prstni odtisi in posnetki obraza. »Pravila bodo pomenila, da bomo vedeli, če ljudje pri nas ostanejo predolgo. Kriminalcem, teroristom ali ruskim vohunom pa bo težje uporabljati ponarejene potne liste,« je dodala komisarka.

Priporočamo