Ekscentrični Russell Brand, v prvem desetletju 21. stoletja najbolj priljubljen britanski komik, se je znašel v primežu britanskih medijev, ki na široko poročajo o zelo resnih obtožbah spolnih napadov, vključno s posilstvom, ki naj bi jih zakrivil. Ti napadi naj bi se zgodili na vrhuncu prvega vala njegove slave, med letoma 2006 in 2013. Ena od štirih žensk ga je obtožila, da jo je »posilil brez kondoma, stoje v njegovem domu v Los Angelesu«, druga večkratnega spolnega napada prav tako v Los Angelesu. Tretja ga obtožuje spolnega napada v Britaniji ter fizične in čustvene zlorabe, četrta pa čustvenih zlorab v razmerju, ki naj bi ga z njo začel, ko je imela 16 let.

Na vrhuncu priljubljenosti je bil Brand zvezdnik dveh hollywoodskih uspešnic, partner vrste slavnih žensk, od manekenke Kate Moss do pevke Geri Halliwell, in dve leti mož ameriške pevske zvezdnice Katy Perry. Nikoli ni skrival, da je nenasiten ženskar. Njegov prvi nasvet pri osvajanju žensk je bil, da ne smeš biti preveč direkten. Po njegovem mnenju je »Hirošima osvajanja žensk« vprašanje: Si želiš orgazma? Zveni kot moški šovinizem in mačizem, a Brand je bil predvsem komik. Časi, tudi v komediji, pa so se medtem zelo spremenili. Veliko tega, čemur se je večina še pred desetimi leti smejala, ni več smešno. Tudi sam Brand se je zresnil in je že šest let poročen oče dveh hčera. In že vrsto let trezen influencer, politični komentator in pronicljiv analitik, kritik korporacij, skorumpiranosti elit in milijarderjev, s 6,6 milijona sledilcev na svojem kanalu na youtubu.

Youtube je zaradi obtožb že ukinil monetizacijo njegovega kanala, ki naj bi mu prinašal 1,16 milijona evrov na leto. Organizatorji njegove aktualne britanske turneje Bipolarnost so nadaljevanje turneje odpovedali. Menedžersko podjetje, ki je z Brandom sodelovalo dolga leta, je prekinilo pogodbo z njim. Vse to se dogaja, čeprav ni bil še ničesar uradno obtožen ne v ZDA ne v Veliki Britaniji. Bolj ali manj neposredno ga obtožuje večina glavnih medijev, ki jih že leta kritizira. Ne manjka pa niti njegovih branilcev. Tudi slavnih. Ti se sprašujejo, zakaj ga njegove domnevne žrtve, ki ga obtožujejo skrajno resnih spolnih napadov, niso takrat ali vsaj zdaj prijavile policiji, ampak trem britanskim medijem.

Promiskuiteta še ni
kriminalno dejanje

Na vrhuncu Brandove slave so se njegovemu humorju in javnemu objemanju in poljubljanju žensk skoraj vsi smejali. Služil je milijone in močno obogatel. Pod palcem naj bi imel blizu 50 milijonov evrov. Nihče ni postavljal vprašanj o njegovem drznem humorju in vedenju, ki je bilo že takrat pogosto na robu sprejemljivega, posebno ko je šlo za spolnost (v nekem intervjuju se je javno pošalil o tem, kako je žensko posilil in ubil). BBC, Channel 4 in drugi delodajalci so ga dolga leta odlično plačevali, ker jim je prinašal to, kar najbolj potrebujejo: gledalstvo, poslušalstvo in bralstvo. Zdaj pa so sprožili notranje preiskave njegovega odnosa do žensk, ki so delale z njim.

Njegove težave so se začele minuli konec tedna, ko je televizija Channel 4 v sodelovanju s časopisoma Times in Sunday Times v redni dokumentarni oddaji Dispatches objavila izid skupne, menda štiriletne preiskave Brandovih spolnih prestopkov. Brand je še pred objavo te eksplozivne oddaje – dobil je namreč pisno obvestilo vseh treh medijev o tem, da jo bodo predvajali – posnel video, v katerem je svojim sledilcem na youtubu sporočil, da gre za zelo resne obtožbe iz časa, ko je bil zelo promiskuiteten. »Razmerja, ki sem jih imel, so bila absolutno vedno sporazumna. O tem sem bil vedno transparenten, skoraj preveč transparenten, kot sem transparenten zdaj, ko vidim, da ta transparentnost metastazira v nekaj kriminalnega, kar absolutno zanikam, in se sprašujem, kaj v resnici tiči za tem,« je dejal.

​Brand in njegovi branilci sumijo, da gre za nekakšno kolektivno maščevanje, »litanijo agresivnih usklajenih napadov« glavnih medijev, njihovih superbogatih lastnikov, korporacij in milijarderjev, posebno farmacevtskih, s katero ga želijo diskreditirati zaradi njegovih stališč in kritike zadnjih nekaj let. In mu zapreti usta. Posebno kritičen je bil do korupcije med pandemijo, ki je med drugim ustvarila najmanj 40 novih farmacevtskih milijarderjev, dobiček tisoč dolarjev na sekundo za farmacevtske korporacije, kot sta Pfizer in Moderna, in 100 milijard dolarjev dobička samo za Pfizer zgolj v letu 2022. Njegovi branilci menijo, da je ravno ta kritika sprožila njegovo sedanje preganjanje. 

Priporočamo