Ruska vojska je po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi zavzela vas Novoselivka Perša v regiji Doneck, približno 20 kilometrov severozahodno od mesta Avdijivka, ki so ga ruske sile zavzele februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija je v zadnjih tednih zavzela več vasi v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine – mnoge od njih sicer obsegajo le nekaj ulic in hiš.

Ukrajinske oblasti v Donecku so zaradi vsakodnevnih ruskih napadov danes na območju blizu krajev, ki so jih zavzele ruske sile, odredile evakuacijo otrok. Guverner Donecka Vadim Filaškin je pojasnil, da gre za skupno 744 otrok z družinami, in navedel seznam krajev, iz katerih jih bodo evakuirali. Med njimi je tudi mesto Novogrodivka, ki je okoli 20 kilometrov oddaljeno od danes zavzete vasi Novoselivka Perša, poroča AFP.

Pada varovalka za več mest v ukrajinskem zaledju

Ruske oborožene sile počasi napredujejo v smeri strateško pomembnega mesta Časiv Jar, poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki se sklicuje na navedbe vojaških blogerjev in raziskave Inštituta za preučevanje vojne (ISW) s sedežem v Washingtonu. Med drugim naj bi Rusi na več mestih prečkali prekop Siverski Donec–Donbas, približno 130 kilometrov dolg prekop na vzhodu Ukrajine, ki je dolgo časa predstavljal obrambno črto za ukrajinske sile. ISW je v soboto v rednem poročilu zapisal, da ruske enote na več mestih že delujejo zahodno od prekopa. Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je doslej v poročilih o stanju na fronti omenjal le, da v okolici Časiv Jara potekajo intenzivni spopadi, navaja DPA. Mestece, ki je imelo pred izbruhom vojne približno 12.000 prebivalcev, predstavlja varovalko za več mest v ukrajinskem zaledju, kot sta Kostjantinivka in Kramatorsk.

Ukrajinska vojska se na vzhodu in jugu države že dlje časa brani in se je morala v zadnjih tednih na več mestih umakniti s položajev. Ko je Rusija maja odprla drugo fronto v bližini mesta Harkov na severovzhodu, je bila Ukrajina prisiljena tja prerazporediti enote, ki zdaj manjkajo na drugih delih fronte. Kljub temu pa ruska vojska v poletni ofenzivi doslej ni dosegla večjega preboja.

Medtem pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potrdil, da je Ukrajina od Zahoda prejela prva bojna letala F-16, na katera je čakala več kot dve leti. Ob tem je na slovesnosti ob dnevu zračnih sil na kraju, ki ga zaradi varnostnih razlogov niso razkrili, letala pokazal novinarjem in dejal, da jih že uporabljajo v operacijah v državi. 

Priporočamo