Pacifiška flota ruske mornarice s sedežem v Vladivostoku na ruskem daljnem vzhodu je prešla v stanje pripravljenosti in začela izvajati »kratkoročno bojno usposabljanje na bližnjih in daljnih morskih območjih«, je danes povedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Med vajami bo ruska flota vadila odbijanje množičnih zračnih napadov, iskanje in uničevanje podmornic ter streljanje s torpedi, topovi in raketami, je Šojgu po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal na srečanju z višjimi častniki.

Po Šojgujevih besedah bodo vadili tudi preprečevanje sovražnikove namestitve na "operativno pomembnem območju Tihega oceana v južnem delu Ohotskega morja" in odbijanje morebitnega izkrcanja na južnih Kurilskih otokih in otoku Sahalin, ki leži severno od Japonske.

Za nadzor nad usposabljanjem bo odgovoren admiral Nikolaj Evmenov, ki poveljuje celotni ruski mornarici, je še sporočil ruski obrambni minister. Po njegovih besedah je namen manevrov »okrepiti sposobnost ruskih oboroženih sil, da odbijejo morebitno agresijo«.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dodal, da nepričakovani manevri ruske pacifiške flote niso povezani s prisotnostjo sil zveze Nato v azijsko-pacifiškem območju, kjer v zadnjem času naraščajo napetosti med Kitajsko in ZDA.

»Gre za običajno, rutinsko usposabljanje naših oboroženih sil in preverjanje njihove bojne pripravljenosti,« je dejal Peskov in dodal, da prisotnost ruskega predsednika Vladimirja Putina na vajah »trenutno ni načrtovana«.

Vojaške vaje ruske mornarice se začenjajo v času, ko je Kitajska, ki z rusko vojsko sicer redno izvaja skupne vojaške vaje, napovedala štiridnevni obisk obrambnega ministra Li Shangfuja v Rusiji, in sicer od nedelje do prihodnje srede.

Priporočamo