Ukrajinske oblasti so zgodaj davi izdale opozorila pred zračnimi napadi, ko so zaznale vzletanje ruskih letal z letališč na zahodu Rusije. Skoraj celotna država je po navedbah Kijev pod grožnjo napadov z balističnimi raketami. Obenem z več območij po pisanju tujih tiskovnih agencij poročajo o napadih z droni.

V zadnjem nizu obstreljevanja je po navedbah lokalnih oblasti ponoči umrlo pet ljudi. V mestu Krivi Rog v osrednjem delu Ukrajine je izstrelek zadel civilno poslopje, umrla sta dva človeka, najmanj pet je ranjenih, več pa jih pogrešajo. V Zaporožju pa so bili v napadu brezpilotnika ubiti trije. 

O eksplozijah poročajo tudi iz regij Kijeva, Sumija, Hmelnickega in Mikolajiva. Pristojni so zaznali izstrelitev več hipersoničnih balističnih raket kinžal, ki jih zračna obramba težko zazna. Prekinjena je bila tudi električna infrastruktura, kar je povzročilo izpad električne energije v številnih mestih, prekinjena je bila tudi oskrba z vodo. 

People take cover inside a metro station during a Russian missile and drone strike, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine August 26, 2024. REUTERS/Yurii Kovalenko

Ljudje so se med napadom zatekli na podzemno železnico. Foto: Reuters 

Rusija je že v ponedeljek izvedla obsežne napade zlasti na energetsko infrastrukturo države, v katerih so umrli najmanj štirje ljudje, oblasti so bile primorane uvesti omejitev oskrbe z električno energijo.

Po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega je Moskva v enem najhujših napadov doslej uporabila najmanj 127 raket in 109 dronov.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je napade označil za nezaslišane in dejal, da bo še naprej podpiral ukrajinsko energetsko omrežje. Britanski zunanji minister David Lammy je obsodil »strahopetne« ruske raketne napade na civilno infrastrukturo in družbo. 

Smoke rises from the city's outskirts during a Russian missile and drone strike, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine August 26, 2024. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Ruski raketni napad na Ukrajino. Foto: Reuters 

Priporočamo