Moskovski župan Sergej Sobjanin je sporočil, da so nekateri droni strmoglavili le nekaj deset kilometrov od Moskve.

»To je doslej eden največjih poskusov napada na Moskvo z brezpilotnimi letalniki,« je dejal.

Iz ruskega obrambnega ministrstva so potrdili sestrelitev 45 dronov, med njimi 11 v moskovski regiji. Prvega od dronov, ki so leteli proti Moskvi, so sestrelili v bližini ruske prestolnice nekaj minut po 3. uri. Po prvih ocenah ostanki sestreljenih dronov niso povzročili materialne škode ali ranili ljudi.

23 dronov so sestrelili v obmejni regiji Brjansk, eno raketo pa so sestrelili v regiji Rostov na jugu Rusije. 

Ukrajinske oblasti se na ruske navedbe zaenkrat niso odzvale.

Od ruske invazije februarja 2022 Ukrajino dnevno napadajo ruske letalske sile. Ponoči so med drugim o eksplozijah poročali tudi iz zahodne ukrajinske regije Hmelnicki.

Ukrajina je medtem v zadnjih mesecih okrepila napade na rusko energetsko infrastrukturo, v zadnjih tednih pa napreduje s kopensko ofenzivo v ruski regiji Kursk.

Ruska vojska zavzela novo vas v regiji Doneck

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruska vojska še naprej prodira na vzhodu Ukrajine, kjer je zavzela vas Zelane v regiji Doneck. Vas leži med mestoma Doneck in Pokrovsk, na odseku fronte, kjer trenutno potekajo najhujši spopadi. Z zavzetjem vasi Rusija tako nadaljuje prodor na vzhodu Ukrajine, od koder že več tednov poroča o napredovanju svojih sil.

Nedavno so namreč ruske sile zavzele vas Sviridonivka ter kraja Zalizne in Nju Jork v Donecku. S tem se približujejo strateško pomembnemu Pokrovsku, kjer so oblasti v ponedeljek odredile evakuacijo družin z otroki. Pokrovsk leži na ključni poti za oskrbo ukrajinskih enot in mest na vzhodni fronti ter je že dolgo tarča ruske vojske.

Priporočamo