Ukrajinska izvidniška skupina naj bi po navedbah guvernerja ruske obmejne regije Brjansk Aleksandra Bogomaza v okrožju Klimovo skušala vstopiti v Rusijo, kar so ji ruske sile preprečile. Ruska zračna obramba je tako zaustavila napad dronov na območju Marinovka. »Večina brezpilotnikov je bila uničena,« je dejal guverner regije Volgograd Andrej Bočarov. Na omrežju Telegram je potrdil izbruh požara v Volgogradu na območju ministrstva za obrambo, ki pa ni povzročil žrtev. 

Po navedbah ruskih vojaških blogerjev je bil cilj napadov letalska baza Marinovka, približno 45 kilometrov oddaljena od mesta Volgograd. Zaradi napadov so začasno omejili delovanje civilnega letališča v Volgogradu.

Rusija naj bi sicer po lastnih navedbah ponovno napredovala z napadi na vzhodu Ukrajine, prav tako naj bi začela vršiti pritisk na ukrajinske sile, ki so pred dobrima dvema tednoma vstopile v rusko regijo Kursk, kjer so dosegle enega največjih uspehov v več kot dve leti trajajoči vojni. Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je v sredo delegaciji ameriških kongresnikov dejal, da je bil cilj napada zmanjšati ruske grožnje na skupni meji. 

Ukrajina nadaljuje napade z droni

Ukrajina je v Kursku uničila tri najpomembnejše mostove čez reko Sejm. Skupno nadzoruje preko 1.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. S tem naj bi po navedbah ukrajinskega zunanjega ministrstva Ukrajina dosegla večji ozemeljski napredek od tistega, ki ga je Rusija dosegla v celem letošnjem letu. Vendar je vršilec dolžnosti guvernerja regije Aleksej Smirnov sporočil, da je ruska zračna obramba vseeno uspela uničiti ukrajinski raketi in brezpilotno letalo.

Zelenski obiskal regijo Sumi

Obmejno območje v ukrajinski regiji Sumi je danes obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je po lastnih navedbah srečal z vrhovnim poveljnikom ukrajinskih sil Oleksandrom Sirskim ter poveljnikom vojaške uprave v regiji. Zelenski je dodal, da je Kijev zajel še eno vas in dodatne vojne ujetnike, ki jih bodo uporabili za prihodnje izmenjave. 

Medtem se ukrajinske sile borijo tudi na vzhodu države v zasedeni regiji Donbas, kjer ruska vojska zlagoma napreduje. Po navedbah Zelenskega je ob obisku regije Sumi beseda tekla tudi o okrepitvi obrambe mest Toreck in Pokrovsk, ki se nahajata na območju silovitih bojev ob frontni črti.

Priporočamo