Zadnji napadi so se zgodili le dan po tem, ko je Rusija z dvema balističnima raketama zadela vojaški inštitut v osrednjem ukrajinskem mestu Poltava. V najsmrtonosnejšem posamičnem napadu letos je umrlo najmanj 50 ljudi, več sto jih bilo ranjenih.

Rusija zadnjih deset dni Ukrajino napada z raketami in brezpilotnimi letali, nekateri ruski vojaški blogerji pa menijo, da je to odgovor Moskve na nedavni vdor Kijeva na rusko ozemlje.

 

 

Ponoči so Rusi z raketami napadli tudi mesti Lviv in Kijev. Guverner Lvova Maksim Kozicki je ob napadih dejal, da so poškodovane številne stavbe v mestu. Priče pa so za Reuters povedale, da so slišale več eksplozij tudi na obrobju Kijeva, aktivirani pa so bili tudi sistemi zračne obrambe.

Ob napadih so že tretjič v osmih dneh aktivirali poljska in zavezniška letala, ki varujejo poljski zračni prostor. Poljsko obrambno ministrstvo pa je ob tem na omrežju X zapisalo, da je za njimi še ena naporna noč zaradi spremljanja ruskih napadov z raketami dolgega dosega.

Rusija je po napadih z raketami sporočila, da cilja na ukrajinsko vojaško, energetsko in prometno infrastrukturo, ne pa na civiliste.

V Lvivu so bili ponoči po navedbah lokalnih oblasti ubiti najmanj trije ljudje, 25 pa je bilo ranjenih.

Med smrtnimi žrtvami je tudi 14-letnica, med ranjenimi pa je pet otrok, je sporočil regionalni guverner Maksim Kozicki. Po besedah župana mesta Andrija Sadovija je več stanovanjskih stavb po napadu zagorelo, dve šoli pa bosta danes ostali zaprti.

Lvivu, ki leži več kot 1000 kilometrov od fronte, je vojna doslej, v primerjavi z nekaterimi drugimi deli Ukrajine, v večji meri prizanesla. Je pa bila že večkrat v napadih poškodovana energetska infrastruktura v regiji in napadi tako z droni kot raketami so že večkrat terjali smrtne žrtve v mestu.

Zgodaj zjutraj je bilo po poročanju britanskega BBC eksplozije slišati tudi nad Kijevom, kjer so zračno obrambo uporabili proti ruskim raketam.

Rusija je ponoči med drugim napadla tudi osrednji del Ukrajine, kjer iz mesta Krivi Rog poročajo o najmanj petih ranjenih.

Pred tem je bilo v torek v enem najhujših posamičnih napadov od začetka ruske agresije v Poltavi v osrednji Ukrajini ubitih najmanj 51 ljudi, še več kot 200 pa ranjenih. Tarča napada z dvema balističnima raketama je bil vojaški inštitut.

Priporočamo