Marketing je danes zelo pomemben. Očitno tudi v svetu mamil, čeprav gre za »dobrino«, ki dobesedno zasvoji svoje uživalce. Tako so se na višku popularnosti serije Kriva pota pojavljala poročila o modro obarvanih metamfetaminih, po zgledu slavnega zvarka nesojenega nobelovca za kemijo, ki je postal narko kralj. Po sveti se medtem širi nova modna muha. Ta ni modra, temveč rožnata. Snovi se na ulici reče »rožnati kokain« ali »tusi« oziorma »tusibi«.

Imena so zavajajoča, opozarjajo strokovnjaki, in bi lahko nepoučene uživalce zavedli k še bolj neodgovornemu uživanju drog. Vrečke »rožnatega kokaina« namreč le redko vsebujejo kokain. Prav tako v njih najpogosteje ni sintetične droge 2C-B, ki je bila v 90. letih prejšnjega stoletja popularna na rejv sceni in je izzvala občutke evforije.

V rožnatih vrečkah predvsem ketamin

Joseph Palamar, ki na newyorškem univerzitetnem kliničnem centru NYU Langone Health preučuje trende drog, opaža, da je v rožnatih vrečkah največkrat predvsem ketamin. Morda je kdaj tudi kaj sledi kokaina. Pojavile so se še vrečke, ki so vsebovale metamfetamin, MDMA, pentedron, kofein ali opioide.

Rožnato barvo paketkom medtem prispeva barvilo za hrano. »Gre za mešanico, ki jo lahko naredi vsak, če ima pri sebi nekaj mamil in rožnato barvilo,« opozarja Palamar, ki pa dodaja, da večina mladih tako ali tako najverjetneje ne ve, kaj pomenita izraza »rožnati kokain« ali »tusi«. »Gre samo za nekaj lepega prahu, ki ga uporabljajo njihovi prijatelji. Najverjetneje niti ne vedo, kaj bi moralo biti.«

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da ima ketamin lahko nezaželene učinke na nekoga, ki misli, da uživa kokain ali 2C-B. Ketamin je namreč močan anestetik, odobren za uporabo med operacijami, se pa uporablja tudi kot rekreativno mamilo in kot zdravilo za depresijo, tesnobo in bolečino. Lahko povzroči halucinacije in vpliva na dihanje in bitje srce.

»Ketamin za večino ljudi ni zabavna droga,« opozarja Palamar. »Nekako te postavi v tvoj mali svet in stvari se zdijo zelo tuje, ko si pod njegovim vplivom, še posebej v velikih odmerkih.« Nekdo, ki je pijan na zabavi in ​​misli, da bi kokain lahko ublažil učinke alkohola, bo neprijetno presenečen nad rožnatim kokainom, ki je v resnici večinoma ketamin, dodaja Palamar. »Če ste pili, vas bo bolel želodec in disociativni učinki ne bodo zelo prijetni,« opozarja.

​»​Rožnati kokain« so prvič opazili v Kolumbiji leta 2010, sprva pa se je razširil zlasti po latinskoameriški klubski sceni. Močno naj bi bil prisoten zlasti v Argentini, Čilu, Panami, Urugvaju in Venezueli. Najde se ga tudi v Evropi. Zlasti naj bi bil popularen v Španiji. Španskim kriminalistom je leta 2022 uspela tudi velika akcija, ko so uspeli zaseči kar 13 kilogramov rožnato obarvanega ketamina z drugimi primesmi, ki so ga preprodajalci na ulici prodajali kot »tuci« oziroma 2C-B.

Odkrili so ga tudi v Ljubljani

Opozorilo, da se mešanica ketamina in drugih mamil pod tem zavajajočim imenom prodaja tudi v Ljubljani, je maja letos objavil tudi DrogArt. »Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki roza praška, ki se je v Ljubljani prodajal kot 'tusibi', dejansko vsebuje 38 odstotkov ketamina, 36 odstotkov MDMA, 15 odstotkov kofeina in 2 odstotka 2C-B,« so zapisali v opozorilu.

»Zaradi mešanice različnih psihoaktivnih snovi ter nepredvidljivih učinkov vzorec predstavlja povečano tveganje za zdravje uporabnikov. MDMA in kofein sta stimulanta centralnega živčnega sistema. Ketamin je disociativni anestetik, ki pri višjih odmerkih povzroča tudi halucinogene učinke, medtem ko je 2C-B psihedelik. Učinek ketamina in 2C-B lahko ob nenamernem zaužitju poveča tveganje za psihične (paranoja, strah, panika) in fizične stranske učinke (telesne poškodbe zaradi vpliva anestetika na motorične sposobnosti). Ker gre za kombinacijo več različnih psihoaktivnih snovi, se uporaba odsvetuje.« Podobno snov so istega meseca zaznali tudi v Novi Gorici.

Sledi rožnatega praška naj bi, po poročanju nekaterih tujih medijev, našli tudi pri pokojnem pevcu zasedbe One Direction Liamu Paynu, ki je pred kratkim z balkona padel v smrt.​

Priporočamo