Srbskim medijem je novico sporočil zapornikov sin Darko Mladić, ki je odpravil na Nizozemsko, da bi obiskal očeta. Takrat so mu povedali, da je poškodovan in da so ga iz zaporniške premestili v civilno bolnišnico.

»Padel je iz stoječega položaja. Močno se je udaril v glavo. Pobrali so ga in ga polegli na posteljo. Kasneje smo ga šli obiskat v bolnišnico, kamor so ga odpeljali,« je pojasnil. Ratko Mladić se dogodka ne spominja, je bil pa ob obisku družine pri zavesti. Po dveh dneh so ga odpeljali nazaj v zaporniško bolnišnico. Po navedbah sina je bolj ali manj privezan na posteljo in ne more vstati.

Radi bi ga premestili v domovino

Ratko Mladić je v bolnišnici že od aprila letos, njegovo stanje naj bi bilo resno, saj so mu odpovedale ledvice. Po sinovih navedbah je bil takrat nekaj tednov celo v kritičnem stanju, potem pa se je izboljšalo. Iz postelje baje ne vstaja, komaj kaj govori, težko se premika, zase ne more skrbeti. Stanje danes ni ne boljše ne slabše, je še dejal Darko Mladić za medije. Ima tudi visok pritisk. Večkrat so prosili, da bi ga premestili v domovino, a jim tega niso odobrili.

Mladić je bil po vojni v BiH na begu vse do leta 2011, ko so ga prijeli v vasi blizu Zrenjanina. Na haaškem sodišču so ga novembra 2017 obsodili na dosmrtni zapor zaradi genocida v Srebrenici in obleganja Sarajeva. V Srebrenici so srbske sile pod njegovim vodstvom ubile več kot 8.000 muslimanskih mož in dečkov. Na sodbo se je pritožil, vendar je sodišče kazen junija 2021 potrdilo.

Priporočamo