Izraelska vojska je danes sporočila, da so "identificirali raketo zemlja-zemlja, ki je prečkala osrednji Izrael z vzhoda." Raketa je padla na nenaseljeno območje jugovzhodno od Tel Aviva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska je kasneje zatrdila še, da je bila raketa izstreljena iz Jemna. Sumijo, da so jo izstrelili tamkajšnji hutijevski uporniki, ki tega za zdaj niso potrdili. Hutijevci od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju v podporo Palestini ob ostrem nasprotovanju izraelski ofenzivi v Gazi.

15 September 2024, Israel, Lod: An Israeli forensic police unit arrives to work on pieces of the ballistic missile fired at Israel from Yemen early on 15 September. The surface-to-surface missile came from the east and landed in an open area, the Israeli army reported. Earlier in the morning, warning sirens had sounded in the centre of the country. Photo: Ilia Yefimovich/dpa

Na obmejnih območjih Izraela in Libanona sicer skoraj vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med izraelsko vojsko in Hezbolahom. Foto: dpa

Obstreljevanje se medtem nadaljuje tudi ob meji med Izraelom in Libanonom, kjer je bilo po navedbah izraelske vojske proti Golanski planoti in izraelskemu ozemlju davi izstreljenih okrog 40 izstrelkov. Izraelske sile ob tem niso potrdile, ali je šlo za izstrelke libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah.

An Israeli policeman walks next to a crater inside an impact spot following a missile attack from Yemen in central Israel, September 15, 2024. REUTERS/Ronen Zvulun

Iz Jemna je bila proti Izraelu danes izstreljena raketa. Foto: Reuters

Na obmejnih območjih Izraela in Libanona sicer skoraj vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med izraelsko vojsko in Hezbolahom, vse odkar je oktobra lani izbruhnila vojna v Gazi. Več deset tisoč tamkajšnjih prebivalcev je moralo zapustiti svoje domove. Voditelji na obeh straneh trdijo, da si ne želijo vojne v polnem obsegu, vendar ob tem zatrjujejo, da so nanjo pripravljeni.

V Izraelu so medtem v soboto znova potekali protesti, še navaja AFP. Na tisoče ljudi se je podalo na ulice Tel Aviva in drugih večjih mest v državi, da bi povečali pritisk na vlado pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja, da doseže dogovor o izpustitvi talcev iz Gaze. 

Netanjahu se je danes odzval na izstrelitev rakete iz Jemna in sporočil, da bodo hutijevci »plačali visoko ceno« za napad na Izrael.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki se v Gazi bori proti izraelskim silam, pa je sporočilo, da je to "naraven odgovor na agresijo proti Palestincem". "Sionistični sovražnik ne bo varen, dokler ne bo prenehal z brutalno agresijo proti našemu ljudstvu na območju Gaze," so dodali.

Priporočamo