Ena glavnih inovacij vojne v Ukrajini je zelo učinkovita uporaba relativno poceni brezpilotnikov ukrajinske vojske. Na posnetkih s fronte vidimo obupane ruske vojake, kako streljajo na male, pogosto celo predelane potrošniške brezpilotnike z nameščenim eksplozivom. Ko vojakom zmanjka streliva, v obupu proti letečim bombam mečejo celo svoje strelno orožje. Z bolj sofisticiranimi brezpilotniki je ukrajinska vojska z zračnimi napadi uspela prizadejati veliko škode tudi ključni ruski infrastrukturi, kot so rafinerije in mostovi.

Podobno se dogaja na morju. Ukrajinska vojska je z montiranjem brezpilotnih krmilnih sistemov in eksploziva na vodne skuterje ohromila rusko mornarico v Črnem morju in uspela celo z napadi na ruska pristanišča, infrastrukturo in tankerje, s katerimi Rusija izvaža nafto. Inovativna uporaba brezpilotnikov je še dodaten razlog, zakaj zahodne vojske z velikim zanimanjem spremljajo dogajanje na ukrajinski fronti.

Prestrašili tudi Putina

Kot kaže, ukrajinske brezpilotne zmogljivosti skrbijo tudi Putina osebno. Neodvisni medij Proekt namreč poroča, da se Putin tako zelo boji ukrajinskega napada z brezpilotniki, da se vse od lanskega leta izogiba Sočiju in Krasnodarski regiji, kjer je imel eno od svojih razkošnih rezidenc. Gre namreč za območje, ki je v dosegu naprednejših ukrajinskih brezpilotnikov, kar so Ukrajinci v zadnjem času že večkrat demonstrirali.

Nove satelitske slike kažejo, da so buldožerji to pomlad porušili Putinovo palačo v Bučarovem Potoku. Odločitev za rušenje je nenavadna, saj so objekt prenovili pred desetimi leti. Putinova poletna rezidenca je bila sicer tudi prizorišče velikih političnih srečanj. Med drugim sta se tam leta 2008 srečala Putin in ameriški predsednik George W. Bush.

Pri Proektu ugibajo, da bi Putin na mestu svoje nekdanje rezidence znal graditi novo, varnejšo, ki bo premogla tudi varnejše bunkerje. Ruska javnost o rušenju razkošne rezidence ob Črnem morju ni bila obveščena, je pa Putinov znanec za Proekt potrdil, da se ruski predsednik resnično boji leteti na jug Rusije, kamor lahko sežejo ukrajinski brezpilotniki.

Priporočamo